Elvan: Bana 296 günü bir daha yaşatmayın !

Ölüm orucundaki avukatlar için yapılan adalet nöbetine katılan Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, “296 gün hastane köşelerinde nasıl beklediğimi ben biliyorum. Bana 296 günü bir daha yaşatmayın. Bu adaletsizliğe artık son verin” dedi.

Ölüm orucunun kritik aşamasında zorla hastane tutulan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın için Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi’nde yapılan adalet nöbetine Gezi Direnişi sırasında polis tarafından katledilen 14 yaşındaki Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilcisi Ümit Efe katıldı.

Eylemde, avukatların ve kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren basın emekçisi Necdet Özsaygın’ın resimlerinin yanı sıra “Adalet sağlansın Ebru ve Aytaç yaşasın” yazılı pankart açıldı.

AKBULUT : ARKADAŞLARIMIZ YAVAŞ YAVAŞ ÖLÜME GÖTÜRÜLMEK İSTENİYOR

Sık sık, “Devrimci avukatlar onurumuzdur” sloganının atıldığı eylemde, söz alan Çağdaş Hukukçular Derneği ( ÇHD) İstanbul Şubesi yöneticisi Çiğdem Akbulut, yaşanan hukuksuz sürece dikkat çekerek sözlerine başladı.

Adli Tıp Kurumu’nun ( ATK) “ Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen ölüm orucundaki meslektaşlarının 18 gündür hukuksuz bir biçimde hastanelerde tutulduğunu hatırlatan Akbulut, şunları kaydetti: “18 gündür her iki arkadaşımızda, her iki hastanede hapishaneden çok daha kötü koşullarda hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Hayatlarını sürdürmek için ihtiyaç duydukları en temel şeyler bile karşılanmıyor. Karşılanıyorken bir çok engel ile karşı karşıya kalıyorlar. Ebru Timtik’in sıcak su tüketebilmek için talep ettiği bir bardak dahi ancak 10 gün sonra eline geçebiliyor. 227 gündür ölüm orucunda olan bir insanın en basit talebi dahi dilekçe verme şartıyla kabul ediliyor. Ki dilekçenin muhatabı bile belli değil. 227 gündür ölüm orucundaki bir insanın en temel ihtiyaçlarının böyle bürokratik engellere takılıyor. Ülkemizde belki ölüm, idam cezası yok ama her iki arkadaşımızın en temel ihtiyaçları o kadar sürüncemede bırakıyor, o kadar zor karşılanıyor ki arkadaşlarımız doğrudan değil belki ama yavaş yavaş ölüme götürülmek isteniyor. Bununla ilgili yaptığımız tüm başvurular ya reddediliyor, ya da her birinde hukuk tekrar tekrar çiğneniyor. ”

‘AYM, HEYET TOPLANMADAN, ARAŞTIRMADAN KARAR VERDİ’

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) tedbir talepleri başvuruya verdiği ret talebine tepki gösteren Akbulut, heyet dahi toplamadan, hiç araştırma yapmayan iki hakiminin Timtik ve Ünsal için “Ciddi hayati riskleri yok” kararı verdiğine dikkat çekti. AYM’nin sağlık raporlarına rağmen “Hastanede zaten tedavi ediliyorlar” yalanını söyleyerek her iki avukatın tahliyesini aciliyet olarak incelememe kararı aldığına işaret eden Akbulut, “ Bizim o kadar zamanımız yok, biz arkadaşlarımızı yaşatmak istiyoruz, arkadaşlarımız da ölmek değil yaşamak istiyorlar; onlar sadece adil yargılanma hakkını sağlandığı, adil bir düzende yaşamak istiyorlar” dedi.

GÜLSÜM ELVAN :ONLAR HEP BİZİM YANIMIZDAYDI !

Akbulut'un ardından Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucunda ağır yaralanan ve komada 296 gün kaldıktan sonra hayatını kaybeden 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan söz aldı. Avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın hep yanlarında olduğunu vurgulayan Gülsüm anne, “ Ebru ve Aytaç bizi savunmak için hep yanımızdaydı ama ne yazık bugün ben buradayım onları savunmak için” dedi.

‘7 YILDIR ADALETE AÇIM !’

7 yıldır adalette aç olduğunu hatırlatan Elvan, bugün de avukatlar için de aynı adalet açlığını yaşadığını söyledi.

Nöbet yerinden İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı’na seslenen Elvan, “ Yarın bir gün üniversitelerde adalet ele alınınca yaşanan bütün bu hukuksuzluklar da anlatılacak. Hiç mi çocuklarımızdan utanmıyorsunuz? O çocuklarınızın yüzüne nasıl bakacaksınız? Yarattığınız bu adaletsizliği nasıl anlatacaksınız? Bu adaletsizliğe artık son verilsin, sadece adil bir yargılanma istiyoruz. Bugün bize yarın size. Yargılanacaksınız ” diye tepki gösterdi.

‘KENAN EVREN KALMADI AKP DE GİDECEK !’

Konuşurken gözyaşlarını tutamayan Elvan, artık günleri sayamadığını ifade ederek, “ 296 gün hastane köşelerinde nasıl beklediğimi ben biliyoruz, herkes biliyor o yüzden sayamıyorum günleri. Bana 296 günü bir daha yaşatmayın. Ne olursunuz bu adaletsizliğe artık son verin” dedi.

Kenan Evren’in cuntası kalmadığı gibi yarın bir gün AKP’nin de gideceğini vurgulayan Elvan, adalet sorma vakti onlara geldiğinde ise iktidar dönemlerinde yaptıkları adaletsizlikleri onlara teker teker soracaklarının altını çizdi.

EFE: YETER ARTIK !

TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe de, Ebru Timtik’in 227, Aytaç Ünsal ise 196 gündür aç olduğunu hatırlatarak, “Sözün bittiği, bıçağın kemiğe dayandığı yerdeyiz” dedi.

En temel hakları olan adil yargılanma talebi için bedenlerini açlığa yatırmaktan başka bir çaresi kalmayan iki avukatın ölüm sınırında olduğunu vurgulayan Efe, şöyle konuştu: “ Yeter artık biz ölümlere tanıklık etmek istemiyoruz., Ebru ve Aytaç’ı yaşatmak istiyoruz. Bu ülkede demokrasi ve hukukun geleceği gerçekten ikame edilmek isteniyorsa hukukun ve adaletin temel normlarını taşıyan insanların ölümüne göz yumulmamak zorunda. Biz biliyoruz ki bu büyük sağırlık ve duyarsızlığın tek ve gerçek nedeni adaletin ve demokrasinin ikamesinden kaçınmaktır. Yeter artık diyoruz, ölümlerin, zulmün ve işkencenin durmasını istiyoruz. Biz 227 gününde artık bu işin bitmesini istiyoruz, bir gün daha tahammül etmek istemiyoruz.”

Eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.