Elazığ'da açlık grevi 71'inci gününde

Elazığ'daki tutsaklardan Rozerin İldan, açlık grevinin 71'inci gününde. Anne Yasemin İldan, tutsakların taleplerinin kabul edilmesini isterken, "Onlar içeride biz dışarıda direnişe devam edeceğiz" dedi.

Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kimlik kartı dayatması ve baskılara karşı kadın tutsaklar tarafından başlatılan açlık grevi 71'inci gününe girdi. 10 Kasım'dan itibaren bazı koğuşlarda süresiz-dönüşümsüz olarak devam ettirilen açlık grevindeki tutsaklardan kimileri sürgün edildi. Sürgün edilen tutsaklar gönderildikleri cezaevinde de açlık grevine devam ediyor. Son olarak B1 vitamini almayı da bıraktığı öğrenilen tutsakların sağlık durumu kritikleşiyor. Sağlıkçılar açlık grevinde B1 almanın önemli olduğunu vurgularken, B1 alınmadan devam edilen açlık grevinde hasarın ve an ölümlerin yaşandığına dikkat çekiyor.

Rozerin İldan, 10 Kasım'dan itibaren süresiz ve dönüşümsüz açlık grevindeki tutsaklardan. İldan, Erzurum Kadın Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildi. Anne Yasemin İldan, 4 aydır kızından haber alamadığını ve açlık grevinin kritik bir evreye girdiğini belirterek duyarlılık çağrısında bulundu.

SALDIRDILAR, TECAVÜZLE TEHDİT ETTİLER

Kızıyla en son dört ay önce görüştüğünü söyleyen İldan, açık görüşte kızının kendilerine yönelik baskıların arttığını aktardığını söyledi. Gardiyanların psikolojik baskı uyguladığını söyleyen İldan, en son açık görüşte gardiyanların ailelere, "Sizi mehter marşıyla mı uğurlayalım?" dediğini aktardı.

Elazığ Cezaevi'nde çok fazla baskı olduğunu cezaevi yönetiminin bazı ailelerle görüşüp, ajanlık dayattığını belirten İldan, kızının anlatımlarına göre açlık grevi başlamadan önce gardiyanların gece yarısı tutsakların odasında arama yaptıklarını ifade etti. İldan, Rozerin'in ve diğer tutsakların sistematik işkenceye maruz kaldığını belirterek en son Rozerin’in yaşadıklarını şöyle anlattı:

"En son gece 12'de gardiyanlar odaya girip Rozerin'e, 'senle görüşmemiz gerekiyor' demiş. Rozerin de, 'bu saatte ne görüşmesi bu diye’ tepki göstermiş. Daha sonra aşağıya indiğinde 40- 45 kadar gardiyan sopalarla Rozerin'e saldırmış. Onlar saldırınca Rozerin slogan atmaya başlamış daha sonra diğer kadın tutsaklar gelmeye başlamış. Daha önce de süngerli odaya alıp işkence ederek tecavüzle tehdit etmişler."

'ONLARI YALNIZ BIRAKMAYALIM'

Cezaevine kamera taktıklarını ve tutsakların birçok konuda baskı yaşadığını ifade eden Anne İldan, baskılar sonucu kızının 4 kez açlık grevine girdiğini belirterek, "4 aydır kızımı göremiyorum Verilen iletişim cezalarından dolayı mektuplar da gelmiyor" dedi.

Birçok cezevinde baskıların ve saldırıların arttığını söyleyen İldan, 70 günü geride bırakan açlık grevi için herkesten duyarlılık beklediğini söyleyerek, "Tutsakları yalnız bırakmamalıyız. Hepsi 20-25 yaşında pırıl pırıl insanlar. Onların mücadelelerini duyurmak hepimizin görevi" diye belirtti.

'TALEPLERİ KABUL EDİLSİN'

Son çıkarılan KHK'de getirilen 'tek tip' uygulamasına değinen İldan, tek tipi kesinlikle kabul etmeyeceklerini belirterek, "Onlar içeride biz dışarıda direnişe devam edeceğiz. Gerekirse biz de açlık grevine gireriz" dedi.

Rozerin'in ve açlık grevinde olan bazı kadın tutsakların sağlık sorunları olduğunu vurgulayan Anne Yasemin İldan, açlık grevinin sonlanması için tutsakların taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini istedi.