Eksik: Tecride seyirci kalamayız

HDP Iğdır Milletvekili Habib Eksik, hukuk dışı tecrit sistemine seyirci kalmalarının beklenemeyeceğini söyleyerek, İmralı tecrit sistemine derhal son verilmesi ve gasp edilen tüm hakların iade edilmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habib Eksik, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan ağır tecride ve Adalet Bakanlığı önünde devam eden Adalet Nöbeti’ne ilişkin ANF’ye konuştu. İktidarın, mevcut anayasayı ve uluslararası hukuku çiğneyerek, İmralı’da ağırlaştırılmış tecrit uyguladığını belirten Iğdır Milletvekili Eksik, CPT’nin de tecrit sistemine göz yumduğunu söyledi. Eksik, “CPT, işkenceyi önlemekten ziyade, izleme kuruluna dönüşmüştür. Bu sistemin devam etmesini isteyenler, aslında 9 Ekim Komplosu’nu gerçekleştiren güçlerdir. Türkiye’de tüm sorunların temelini oluşturan Kürt sorununun barışçıl yöntemle çözülmesinin önüne, İmralı tecrit sistemini koymaktadırlar. Kürt sorununun çözümünde ana aktörlerden olan Sayın Öcalan üzerindeki tecrit, maalesef onurlu bir barışın, eşit bir ortak yaşamın önündeki en büyük engeldir” dedi. 

ABDULLAH ÖCALAN İLE GÖRÜŞÜLMELİ

Oysa Türkiye ve Ortadoğu halklarının sorunlarına çözümün, muhataplarının görüşmesiyle sağlanabileceğini kaydeden Eksik, “Diyalog sürecinde iktidar, İmralı’da Sayın Öcalan ile görüştü ve bölge adeta nefes aldı, kan dökülmedi, yaşamın her yönüyle iyileştiği herkes tarafından görüldü. O açıdan tecrit sistemi derhal sonlandırılmalı, Sayın Öcalan ile muhataplar görüşmelidir. Hatta uluslararası hukuktan ve anayasadan kaynaklanan ‘Umut Hakkı’ tanınarak fiziki özgürlüğü sağlanmalıdır” şeklinde konuştu. 

SEYİRCİ KALMAMIZ BEKLENEMEZ

Adalet Bakanlığı önündeki eylemin temel amacının İmralı tecrit sistemine dikkat çekmek ve Abdullah Öcalan’ın haklarının iade edilmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Iğdır Milletvekili Eksik, şunları dile getirdi: “Halkın iradesini temsil eden vekiller, elbette halkın sorunlarının temelini oluşturan Kürt sorununa çözüm bulmak ve hukuk dışı bu uygulamaya son vermek için Adalet Bakanlığını görevini yapmaya davet etmelidir. 22 aya yakın bir süredir Sayın Öcalan ve diğer tutsaklardan haber alınamamaktadır, bu dehşet verici bir durumdur. Bu iktidar, tüm dünyanın gözü önünde İmralı’da tecrit sistemiyle aslında işkence uygulamaktadır. Bizlerin bu insan hakkına aykırı, hukuk dışı tecrit sistemine seyirci kalmamız tabii ki beklenemez. İmralı tecrit sistemine derhal son verilmeli ve Sayın Öcalan başta olmak üzere tüm tutsakların gasp edilen hakları iade edilmelidir.”