Eğitim Sen: Üniversitelerde kayyum istemiyoruz

Eğitim Sen, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki rektör ataması ve eylemlere ilişkin açıklama yaparak, "Kayyumları üniversitelerimizde istemiyoruz" dedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), AKP'li Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi'ne  kayyum olarak atanmasının ardından yaşanan protestolar ve polisin saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
“Üniversitelere vurulan kelepçelere, atanan kayyumlara karşı herkesi demokratik mücadeleye davet ediyoruz” başlığıyla yapılan açıklamada, “Rektörlerin üniversite bileşenlerince seçilmesi yerine, üniversiteye kayyum atanmasını tercih eden ve bu tercihinde ısrarcı olan siyasi iktidar, üniversitelerdeki demokratik, muhalif, eleştirel düşünceye karşı tavrını dün tüm açıklığıyla gözler önüne sermiştir. Bugün de erken saatlerde çok sayıda öğrenci gözaltına alınmıştır” denildi.

'TEK ADAM REJİMİNİN SONUCU'

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2018 yılında Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik, “Meydanı teröristlere bırakmayacağız” sözünün hatırlatıldığı açıklamada, şunlar ifade edildi:
“Dolayısıyla bugün öğrencilerin gözaltına alınması, siyasi iktidarın üniversitelerde özgür düşünceyi, bilimi, demokrasiyi, laikliği, barışı, eşitliği ve özgürlüğü savunan öğrencileri susturmak için yürüttüğü politikaların bir sonucu olarak görülmelidir. Türkiye üniversiteleri AKP elinde cübbeleri polis postallarıyla ezilen, kapılarına kelepçe vurulan, siyasi iktidar karşısında el pençe durmaya zorlanan, akademisyenleri ihraç edilen, emekçileri güvencesiz çalışmaya mahkum edilen, öğrencileri gözaltına alınan yerlere dönüştürülmüştür. İşte, tek adam rejiminin ve rektörlerinin üniversite tahayyülü budur."
Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:
"Eğitim Sen olarak, rejimin ve rejime sadakatle itaat eden rektörlerin üniversitelere biçtiği kaftanı, hep birlikte demokratik mücadele ile yırtabileceğimizi biliyoruz. Umudumuz arttıkça, korkuya hükmettiğini sananların iktidarlarını yitirme korkularına da daha fazla tanık oluyoruz. Bu nedenle herkesi, atanan kayyumu kabul etmeyen Boğaziçi Üniversitesi bileşenleriyle dayanışmaya, insan, toplum ve doğa yararına üniversite mücadelesine destek olmaya davet ediyoruz.  Tüm örgütlü gücümüzle sesimizi çoğaltıyoruz. Karanlığınıza, şiddetinize, kayırmacılığınıza, dayatmalarınıza alışmıyoruz, itiraz ediyoruz. Öğrencilere şiddeti, üniversite kapılarına kelepçeyi, kampüse polis çağırmayı üniversiteyi yönetmek sanan kayyumları üniversitelerimizde istemiyoruz.”