Ebola virüsü en az 10 bin kişiye bulaştı

Ebola virüsü en az 10 bin kişiye bulaştı

Batı Afrika’da başlayan ve dünyanın değişik ülkelerine de sıçrayan ebola virüsünün tehlikeli ilerleyişi durdurulamıyor. Virüse yakalananların sayısı resmi olarak 10 bini aşarken, Sierra Leone, Liberya ve Gine gibi ülkelerin ekonomilerinin ciddi oranda zarar görmesi bekleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarfaından yayınlanan son verilere göre, Batı Afrika’da Mart ayından itibaren yayılmaya başlayan ebolaya yakalananların sayısı 10 bin 141’e yükseldi. 23 Ekim’e kadar kaydedilen vakaların verildiği son WHO raporuna göre, toplamda 4 bin 922 kişi yaşamını yitirdi. WHO’nun 19 Ekim tarihli son raporunda, 9 bin 936 vakadan 4 bin 877’sinin ölümle sonuçlandığı bilgisi verilmişti.

Ebola virüsü, hastaların tedavisi ile ilgilenen yüzlerce sağlık personeline de bulaşmış durumda. WHO’nun son bilançosunda, doktor, hemşire, hasta bakıcı ve insani yardım kuruluşu çalışanlarından 450 kadarının virüse yakalandığı, bu kişilerden 244’ünün yaşamını yitirdiği bilgisi yer alıyor.

LİBERYA’DA VAKALARIN YÜZDE 58’İ ÖLÜMLE SONUÇLANDI

WHO verilerine göre, eboladan ölümlerde Liberya 2 bin 705 kişi ile ilk sırada gelirken, toplamda 4 bin 665 kişi virüse yakalandı. Liberya’dan sonra Sierra Leone 3 bin 896 ebola vakasında yaşanan bin 281 ölümle ikinci sırada geliyor. Gine’de ise, toplam bin 553 ebola vakasının 926’sı ölümle sonuçlandı.

Daha önce Nijerya, Senegal ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkelere de sıçrayan ebola virüsü, son olarak Mali’de de görüldü. Mali Sağlık Bakanlığı, Gine’ye ailesiyle seyahatten dönen 2 yaşındaki bir kız çocuğunun Cuma günü yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. Kız çocuğunun aile ve yakın çevresinden 50 kadar kişinin de karantinaya alındığı bilgisi verilmişti. 

Ebolaya yakalanan bireylerin bazılarının İspanya ve ABD’ye gitmesi sonrasında virüs Avrupa ve Amerika kıtasına da sıçramıştı.

GERÇEK RAKAMLAR DAHA FAZLA, EKONOMİLER ÇÖKEBİLİR

Ebola virüsüne yakalanan ve yaşamını yitiren kişilerin sayısının ise gerçekte çok daha fazla olduğu, giderek daha fazla yayılan salgının Batı Afrika’nın ekonomisine zararlarının da giderek artacağı bildiriliyor. WirtschafsWoche adlı ekonomi dergisine konuşan Alman Dünya Açlıkla Mücadele Örgütü yöneticisi Jochen Moninger, sadece Sierra Leone’de günde 40 ila 50 yeni ebola vakasının görüldüğünü söyledi.

Ebola virüsüne yakalananların sayısının yıl sonuna kadar günde 200 ila 300 kişi kadar artabileceği uyarısı yapan Moninger, okulların kapalı olması nedeniyle 1,6 milyon çocuk ve gencin tüm bir eğitim yılını kaybetmekle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Moninger, eboladan en çok etkilenen ikinci ülke olan Sierra Leone’nin yeniden uluslararası kredilere bağımlı hale geleceğinin altını çizdi.

İlk olarak 1976 yılında Zaire’de (bugün Kongo Demokratik Cumhuriyeti) görülen ve belli aralıklarla binlerce kişinin yaşamını yitirmesine yol açan ebola virüsünden kaynaklı bu yılki salgın bugüne kadarki en ölümcül ebola salgını niteliğinde. Bu yılki salgının ilk olarak Gine’de 2 aylık bir bebeğin ölümüne yol açtığı, sonraki aylardan itibaren ise Liberya ve Sierra Leone’ye sıçradığı tahmin ediliyor.

Hastalığa karşı ABD, Kanada, Rusya ve Almanya’da birçok aşı geliştirilirken, tüm aşılar test aşamasında bulunuyor.