Dundar: İktidar Kürt halkına savaç açtı

HDP Milletvekili Pero Dundar, soykırımcı saldırıların yıl dönümünde açıklama yaparak, "İktidar halka savaş açtı" dedi. Dundar, yüzlerce kişinin katledildiğine dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Pero Dundar, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde ilan edilen 'sokağa çıkma yasakları' ve soykırımcı saldırıların yıl dönümüne ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Dundar, "Bir milyon 809 bin kişinin en temel hakları ihlal edildi" dedi. Dundar, şu bilgileri verdi: "Ablukaya alınan kentler Şırnak, Cizre, Silopi, İdil, Derik, Nusaybin, Yüksekova, Varto, Silvan, Sur ve Dargeçit’tir. Diyarbakır’da 159, Mardin’de, 48, Hakkâri’de, 23, Şırnak’ta 13, Bitlis’te 14, Muş’ta 7, Bingöl’de 7, Tunceli’de 6, Batman’da 6, Elazığ’da 2 ve Siirt’te 4 kez ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında en az 1 milyon 809 bin kişinin özgürlük ve güvenlik hakkı, özel ve aile hayatına saygı hakkı, toplanma özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, din özgürlüğü, bilgi alma ve verme özgürlüğü, mülkiyetin korunması hakkı, eğitim hakkı, işkence ve insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele yasağı, yaşam hakkı ve vücut bütünlüğü hakkı olmak üzere; en temel hakları ihlal edilerek bu yasaklardan etkilenmiş olduğu tahmin edilmektedir."

CİZRE VAHŞETİNE DİKKAT ÇEKTİ

'Yasaklar'ın fiili olarak devam ettiğine dikkat çeken Dundar, "300’ün üzerinde sivil yurttaşımız yaşamını yitirdi. Bu yurttaşlarımızdan 177’si Cizre’de ki vahşet bodrumlarında katledildi” diye konuştu.
Dundar, şöyle dedi: "Cizre bodrumlarında yaşatılan vahşet ve bu vahşetin açtığı yaralar hala sıcaklığını korumaktadır. O gün anneler, babalar çocuklarının, çocuklar ise annelerinin babalarının ölümüne şahitlik etmiştir. Yine buzdolabında saklanan Cizre’de 13 yaşındaki Cemile’nin hikâyesini mecliste anlatmaya çalıştığımızda, iktidar ve muhalefetin önemli bir kesimi ‘Kahraman ordumuz teröristlere karşı savaşıyor’ diyerek bu katliamların üstünü örtmek istemiştir. Aynı şekilde Nusaybin, Sur, Silopi, İdil, Silvan ve Dargeçit’te de 'sokağa çıkma yasakları' adı altında devlet terörü estirilmiştir."

'AKP HALKA SAVAŞ AÇTI'

İktidarın halka savaş açtığını söyleyen Dundar, "Abluka altına alınan Nusaybin’de 1 yıl içerisinde 7 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Bu yasaklarda evinin merdivenlerinden inerken keskin nişancıların hedefi olan Selamet Yeşilmen ve 21 sivil yurttaşımız yaşamını yitirmiştir" dedi.
Dundar, şöyle devam etti: "Silopi’de en az 29 sivil yurttaş yaşamını yitirmiştir. Kürt kadın siyasetçilerde birçok yerde olduğu gibi Silopi’de de hedef alınmıştır. Sêvê Demir, Pakize Nayır, Fatma Uyar ve Selamet Yeşilmen Cizre bodrumlarında katledilen Parti Meclis üyemiz Mehmet Yavuzer, Mehmet Tunç, Orhan Tunç, Asya Yüksel gibi katledilmiştir. Katledilen siyasetçilerimiz siyasi iktidar tarafından terörist ilan edilmiştir.  Bir yandan katliamlar yapılırken diğer yandan katledilenlerin aileleri de farklı şekillerde cezalandırılmıştır. Nitekim Mehmet Yavuzer’in annesi Hanım Yavuzer bugün hala siyasi tutukludur."
Dundar, "Kürt düşmanı politikalar bir yandan can alırken diğer yandan halkın yaşam alanları yakılıp yıkılmış, evleri kurşunlanmış, halk göçe zorlanmıştır. Bu anlamda UNESCO kültür mirası listesinde olan Sur ‘da bugün kentsel dönüşüm adı altında kent kırımı yapılmıştır" diye kaydetti.
"Halen Cizre’de 14 kişinin cenazesine ulaşılamamıştır" diyen Dundar, "Toplumsal barış da parçalandı" mesajını verdi.
Dundar, şunları da ifade etti: "10 Mart 2017 tarihinde BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad El Hüseyin başkanlığındaki komisyon tarafından hazırlanan raporda,  18 ay devam eden operasyonlar sırasında aralarında  ‘800 güvenlik görevlisinin de bulunduğu 2 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği, ciddi insan hakları ihlalleri’ yaşandığı belirtilmiştir."
Ablukanın tüm ülkede devam ettiğini vurgulayan Dundar, "AB'nin seyirci kalması AKP'yi cesaretlendirdi" diye belirtti.