Doğu Akdeniz'deki Türk gemisi çekildi

Türk devleti 10 Ağustos'ta Doğu Akdeniz'de yasadışı gaz arama faaliyetleri için gönderdiği gemisi "Oruç Reis"i geri çekti.

Doğu Akdeniz'de son yıllarda ortaya çıkan önemli gaz yatakları ardından, Türkiye'nin Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki alanda gaz arama çalışmaları gerilimi tırmandırdı.

10 Ağustos'ta bölgeye gönderilen Oruç Reis'in görevi, üç kez uzatıldı ancak Cumartesi günü gemi Antalya'ya geri döndü. Türk tarafı "diplomasiye şans vermek" adına geminin dönüğünü savundu.

NATO da tarafların Doğu Akdeniz'deki filoların olası bir kazaya karışmaması için "teknik müzakereleri" kabul ettiğini açıkladı ancak Atina yönetimi bu iddiayı yalanladı.

Buna karşın Türk Savunma Bakanlığı, Perşembe günü yaptığı açıklamada Yunanistan ile görüşmelerin Brüksel'deki NATO karargahında askeri heyetler arasında gerçekleştiğini savundu.

Türk tarafı daha önce bir çok kez koşulsuz görüşmelerden yana olduklarını belirtirken, Yunanistan Ankara'nın tehditlerine son vermesi halinde ancak görüşmelerin başlayabileceğini belirtmişti.

Pazar günü Yunan Skai TV'de konuşan hükümet sözcüsü Stellios Petsas, Türk gemisinin çekilmesinin pozitif olduğunu belirterek, "Bunu not ediyoruz ve durumu izliyoruz" dedi.

Türk gemisinin çekilmesi Perşembe günü Akdeniz'in yedi ülkesinin Fransa'nın Korsika adasında bir araya gelerek, Türkiye'yi tek taraflı faaliyetlerinden vazgeçmeye çağırması ardından geldi. Yedi ülke, aksi halde Türkiye'ye karşı yeni tedbirler alacakları uyarısında bulunmuştu.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Cumartesi Kıbrıs'ı ziyaret ederek, Türk devletinin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinden dolayı "derinden endişeli kalmaya devam ettiklerini" ifade etmişti.