Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı (DESOB) Alican Ebedinoðlu, 1 Ocak 2013 yılında yürürlüðe girecek olan 6333 sayılı iş saðlıðı ve güvenliði kanunu ile de tüm esnaf ve tüccarları yeni yılda büyük sıkıntılar beklemekte olduðunu söyledi.
DESOB merkezinde düzenlenen basın toplantısında esnaf ve tüccarların yeni yılda uygulanacak kanunların büyük sorunlar yaşatacaðını aktaran, Başkan Ebedinoðlu, yıllardır bölgede yaşanan bütün olumsuzluklara raðmen toplumsal olaylarda zaman zaman işyerini açamayan kredilere ulaşamayan, elektrik kesintileri nedeniyle verimli çalışamayan yaklaşık 100 bin çalışan ile istihdamın en büyüðünü oluşturan esnaf, sanatkar ve tüccarların yeni yılda yürürlüðe girecek yeni yasalarla sıkıntı yaşayacaklarını söyledi.
Esnafların cezalarla karşı karşıya kalabileceðini kaydeden Ebedinoðlu şunları söyledi: "Gıda imalat ve satıcıları, pazarcı esnafı ve ticari araç sahiplerini kapsamakla birlikte 1 Ocak 2013 yılında yürürlüðe girecek olan 6333 sayılı iş saðlıðı ve güvenliði kanunu ile de tüm esnaf ve tüccarımızı yeni yılda büyük sıkıntılar beklemektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıðı'nın Türk Gıda Kodeksi 4 Ocak 2012 tarihli ve 28163 sayılı resmi gazetede yayımlanan tebliðe göre gıda üretiminde, daðıtımında ve satışında çalışan personelin genel hijyen eðitiminden geçirilerek 'Hijyen Eðitimi Belgesi' almaları zorunlu hale getirilmiştir. Bu belgesi olmayan fırıncı, kasap, lokantacılar, tatlıcılar, marketler v.b. esnaflarımız faaliyet gösteremeyecek ve işe yeni başlayacak olan personelde de hijyen eðitim belgesi almış olma şartı getirilmiştir."
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlıðı'nın 5596 sayılı yasası ile 2013 yılından itibaren gıda ürünleri üretip satanlar için kayıt belgesi, sadece gıda ürünleri satışı yapan yerlerinde onay belgesi alması zorunluluðu getirildiðine dikkat çeken Ebedinoðlu, gıda üreticileri bakanlıðın ilçe tarım müdürlüklerine kayıt yaptırmak durumunda olduðunu ve kayıt yaptırmayan işletmelerin gıda üretimi yapması yasaklanacaðını belirterek şöyle devam etti: "Ýlçe Tarım Müdürlüklerine kayıt işlemlerini yaptırmadan faaliyet gösterdiði tespit edilen perakende işyerlerine bin 187 TL, üretim yerlerine 2 bin 375 TL idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca onay belgesi almadan faaliyet gösteren işyerlerine 11.875 TL idari para cezası ve faaliyetten men cezası verilecektir. Gıda işletmeleri kayıt kapsamındaki işletmeleri için işyeri açma ve çalışma ruhsatı aldıktan sonra en geç 30 gün içerisinde yetkili merciye başvurmaları gerekmektedir."
Pazarcı esnafında yeni uygulanacak kanunlardan etkileneceðini ifade eden DESOB Başkanı Ebedinoðlu, "Bir diðer meslek grubumuz olan pazarcı esnafımıza yönelik olarak da 5957 sayılı Yeni Haller Kanunu'na eklenen bir madde ile artık 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren pazarcı esnafımızın tezgâhlarını kiraya verme veya devretme hakları ellerinden alınmıştır. Yeni yasa ile 3 hafta üst üste tezgahını açmayan veya açamayan esnafımızın tezgahının iptali gündemdedir" diye belirtti.
2013 yılında yürürlüðe girecek olan söz konusu kanunların esnafa büyük sorunlar yaşatacaðına aktaran Ebedinoðlu, esnafın büyük cezalarla karşı karşıya kalacaðını belirterek, "Esnaf sanatkar ve tüccar kardeşlerim devletin çıkarmış olduðu bu yasaları göz önüne alarak biran önce gerekli çalışmalarınızı yapmanızı öneriyorum. Çünkü 2013 yılında itibaren bu yeni yasalar nedeniyle çok ciddi cezalar ile karşı karşıya kalabilirsiniz" şeklinde konuştu.