Derar: Türkiye Suriye’den bir parça koparmak istiyor

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eş Başkanı Riyad Derar,  Efrîn’e yönelik saldırılara ilişkin Erdoğan rejiminin demokrasinin Türkiye’ye sıçramasından endişe ettiğini söyledi.

MSD Eş Başkanı Riyad Derar,  Belçika’nın başkenti Brüksel’de PYD eski Eş Başkanı Salih Müslim ile birlikte düzenlediği basın toplantısından sonra ANF’ye konuştu.  Basın toplantısı, Avrupa Basın Kulübü’nden Türkiye’nin Efrîn’e yönelik işgal saldırına ilişkin yapıldı.

TÜRKİYE ARAP-KÜRT ÇATIŞMASI ÇIKARMAK İSTİYOR

Türkiye’nin Arap-Kürt çatışması çıkarmak istediğine işaret eden Derar, “Türkiye’nin saldırılarındaki endişemiz, Kürtler ve Araplar arasında gelecekte uzun süren bir fitnenin çıkarılmasıdır” dedi.

Derar, “Ne yazık ki, medyada halkları birbirine düşürmek için çok güçlü bir propaganda yürütülüyor. Ve ne yazık ki Arap siyasetçiler bu meseleye hiç destek vermiyorlar” diye ekledi.

Türkiye’nin Suriyeli mülteci meselesini de kullandığını söyleyen MSD Eş Başkanı, “Türkiye mülteciler üzerinde siyaset yaparak bunları kendisine bağlamaya ve onları etkilemeye çalışıyor” diye konuştu.  

ARAP ÜLKELERİNİN TEPKİSİ!

Efrîn’e yönelik saldırılar konusunda Arap ülkelerinin tavrını değerlendiren Derar,  Mısır ve Irak hükümetlerinin Türk devletinin saldırılarına gösterdikleri tepkiye dikkat çekti.

Derar, “Mısır’ın tepkisini çok olumlu buluyoruz. Komşu ülkelerin de bizi desteklemesini, bizimle birlikte olmasını istiyoruz” dedi.  

SOÇİ’NİN BAŞARISIZ OLACAĞINI BİLİYORDUK

Rusya’nın Efrîn’e ilişkin tutumu ve Ocak sonunda katılmayı reddettikleri Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne dikkat çeken Derar,  “Bize doğru yaklaşan bütün devletlerle ilişki geliştirmek istiyoruz. Soçi’deki kongreye katılmamamızın nedeni, Türkiye’nin de organizatörler arasında olmasıydı. Soçi ile amaçlananın ne olduğunu anladığımızda, başarısız olacağını da anlamıştık” şeklinde konuştu.  

TÜRKİYE SURİYE’DEN BİR PARÇA KOPARMAK İSTİYOR

Derar, Türk devletinin Suriye’yi arka bahçesi yapmak istediğini söyledi:  “Türkiye Suriye’yi kendi bahçesi yapmak itiyor. Kendi planlarına göre parçalamayı umuyor ve buradan bir parça koparmak istiyor. Demokratik Suriye projesi başarılı oldu ve bundan çok korkuyorlar. Demokrasinin kendi topraklarına sıçramasından endişe ediyor.”

ŞİMDİ HER ŞEYDEN ÖNEMLİ OLAN SURİYE HALKLARININ BİRLİĞİDİR

Efrîn’e saldırı ile Türkiye’de 2019’da öngörülen seçimler arasında da bağlantı kuran Derar, “Türkiye’de seçim atmosferi de var. Erdoğan (Efrîn’e saldırarak) seçim hesabı da yapıyor” dedi.

MSD Eş Başkanı, son olarak “Şu an her şeyden önemli olan Suriye halklarının birliğidir” vurgusunda bulundu.