Derar ve Müslim, Brüksel’de basın toplantısı düzenledi

PYD Eski Eşbaşkanı Salih Müslim ve Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı Riyad Derar, Efrin’e yönelik saldırılara ilişkin Brüksel’de basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin Efrîn’e yönelik işgal amaçlı saldırılarına ilişkin Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir basın toplantısı düzenlendi. PYD Eski Eş Başkanı Sözcüsü Salih Müslim, Erdoğan’ın tüm dünya için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Basın toplantısı Brüksel’deki Avrupa Basın Kulübü’nde yapıldı. Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı Riyad Derar ile PYD Eski Eş Başkanı ve TEV-DEM Dış İlişkiler Sözcüsü Salih Müslim basın toplantısına katıldı.

Salih Müslim, Türk devletinin Efrîn’e saldırılarını değerlendirirken, Türkiye bölgede demokratik bir değişime karşı olduğunu belirtti. 

Türk devletinin saldırılarında katledilen sivillerden de bahseden Müslim,

Türkiye’nin aralıksız bombardımanları sonucu yüzlerce sivilin hedef olarak hayatını kaybettiğini ya da yaralandığını hatırlattı.

“Biz demokratik bir Suriye istiyoruz, demokratik federal bir çözüm öneriyoruz” diyen Müslim, ancak Türkiye’nin demokratik bir çözümü reddettiğini kaydetti.

Müslim, Rojava’daki katliamları anlatırken, Türkiye’nin NATO üyesi ve AB’ye üyelik müzakereleri yürüten bir ülke olduğunu da hatırlattı. Müslim, bir NATO üyesinin sivilleri katletmesi karşısındaki sessizliğe tepki gösterdi.

Müslim, “Erdoğan’ın bu zihniyeti sadece Kürtler ve Rojava için tehdit değil, tüm dünya için tehdit oluşturuyor. Erdoğan tüm dünyanın barışı ve güvenliği için tehdittir” dedi.

DAİŞ TÜRKİYE’NİN DESTEĞİYLE SALDIRIYOR

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Riyad Derar ise, neden Efrîn’in hedef alındığını ifade ederken, son yıllarda Kuzey Suriye’de gerçekleşen devrimin, bölgenin çehresini değiştirdiğini söyledi.

Suriye’deki muhalefetin yıllar içinde nasıl aşırılıkçılığa kaydığını anlatan Derar, bunun devrimin imajını bozduğunu kaydetti. Reqa ve Dêra Zor’daki DAİŞ işgallerine dikkat çeken Derar,  “DAİŞ Türkiye’nin desteğiyle Kürtlere saldırıyor” dedi.

Derar, “Halep’in kuzeyindeki tüm radikal gruplar DAİŞ ile aynı zihniyette. Ben söylediklerimden eminim, ben Seydnaya’da yaşadım, gördüklerim bunlardır. Tüm bu gruplar, katliamlara, öldürmeye ve insan bedenlerini parçalamaya inanıyorlar.  İnsan haklarını tanımıyorlar” dedi.

KİM TERÖRİST?

“Kim terörist?” diye soran Derar, Türkiye’yi işaret etti: “Bizim topraklarımızdan Türkiye’ye doğru tek bir kurşun sıkılmadı. Efrîn güvenli bir bölgedir, farklı halklar burada barış içinde yaşıyor, yaklaşık yarım milyon mülteci de burada yaşıyor.”

Derar, “Biz barış halkıyız, tüm Suriye’deki halklarla barış içinde yaşıyoruz, tüm komşularla barış içinde yaşamak istiyoruz” diye ekledi.

Toplantı sırasında Türkiye’nin Efrîn’de işlediği suçları anlatan bir slayt gösterimi de eş zamanlı olarak yapıldı. Türk devletinin 20 Ocak’ta başlattığı işgal saldırılarında katlettiği siviller, yıktığı tarihi ve dini mekanlar, bombaladığı sivil alt yapılara ait dosyalar da sunuldu. Sunulan dosyalarda 200 dolayında sivilin katledildiği belirtilirken, 180’den fazlasının isimlerine yer verildi.