DBP, HDP ve ESP, Rojava Devrimi'ni selamladı

DBP, HDP ve ESP, Rojava Devrimi'ni kutladı, devrimi sahiplenmeye çağırdı.

DBP, HDP ve ESP, Rojava Devrimi'nin yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklamalar yaptı.
Açıklamalarında devrimi sahiplenmeye çağıran partiler, kadınların devrimdeki rolüne dikkat çekti. Açıklamalarda, Türk devletinin devrimin kazanımlarını hedef alan saldırılarına ve direnişin önemine vurgu yapıldı.

DBP: DEVRİMCİ VE MUHALİFLER SAHİPLENMELİ

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Rojava Devrimi'nin bugün dünyada alternatif sistem olarak kabul edildiği ve umut olarak görüldüğü belirtildi.
"Tüm saldırılara karşı meşru savunma hakkını kullanan Rojava halkı başta kadınlar olmak üzere tüm kesimlerin destansı direnişiyle yeni sistemin yapı taşlarını örmektedir" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Bu sistem halkların eşit temsiliyet ilkesine dayanmakta, cinsiyet eşitliği ve ekolojik bir toplumu da kapsamaktadır. Adalet, demokrasi ve özgürlük anlayışının hakim kılınması, inançlara saygılı, çoğulculuğu esas alan bu sistem dünya halklarının da umudu olarak yeşermektedir. Üçüncü yol başarıya ulaşarak tüm Ortadoğu coğrafyasında alternatif olacaktır” diye kaydedildi.
DBP, açıklamasının sonunda, "Başta Mezopotamya olmak üzere, Anadolu ve Ortadoğu coğrafyasında barış ve demokrasi mücadelesi ile sorunların çözümünü sağlayacağımıza inanıyoruz. Savaş ve çözümsüzlük politikalarına karşı çözüme olan inancımızla halkların direnişini selamlarken, tüm devrimci, muhalif kesimleri de bu devrimi sahiplenmeye çağırıyoruz" dedi.

ESP: TÜRKİYE VE KUZEY'E SIÇRAMASINDAN KORKUYORLAR

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), "Ortadoğu’da yüzyıllardır birbirine kırdırılan Kürt, Arap, Ermeni, Süryani, Ezidi halklarımız; Rojava Devrimi ile birlikte kendi meclislerini kurdukları, öz savunma biçimlerini geliştirdikleri, eşit ve özgür bir düzende bir arada yaşıyor. İşgalci Türk devletinin her fırsatta Rojava’ya saldırması, EfrÎn ve Sêrekaniyê işgali ile devrimi boğma çabası Rojava Devrimi'nin ateşinin Türkiye ve Kuzey Kürdistan’a sıçramasını önlemeye yöneliktir. Ancak kanı birbirine karışan ve Gezi’den Kobanê’ye aynı inatla ve inançla dövüşen komünistlerin, sosyalistlerin ve devrimcilerin inşa ettiği hakların birleşik devrimi mayasını engelleyemeyecektir" dedi.
"Rojava, kadın devrimimizin adıdır" mesajını da veren ESP, "Rojava Devrimi bölge devrimleri çağının domino taşıdır" vurgusunda bulundu.
ESP, açıklamasının sonunda devrim şehitlerini de andı.

HDP: UMUT YEŞERDİ VE BÜYÜDÜ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), "(...) Üçüncü yol inşası Rojava Devrimi’ne dönüşerek sadece Kürt halkı için değil aynı zamanda Suriye’de yaşayan Arap, Türkmen, Ermeni ve Süryani halkları için de umut oldu. Böylelikle kendi halklarının celladı olan baskıcı rejimler, emperyal hevesler peşinde koşan bölge ülkeleri ve küresel güçlerin büyük bölüşüm ve paylaşım savaşı karşısında, coğrafyamızda farklı halkların ve inançların eşitlik, kadın özgürlük mücadelesinin umudu yeşerdi ve büyüdü" dedi.
"Ambargolar, kuşatmalar ve saldırılar başta olmak üzere işgal girişimlerine, demografik yapının değiştirilmesine karşı Kuzey Suriye halkları iradelerine sahip çıktı" diyen HDP, devrimi selamladı ve halklara kutlu olmasını diledi.