Cumhuriyet çalışanlarının duruşması: Gazetecilik kazanacak

Cumhuriyet çalışanlarının yargılandığı davanın duruşması başladı. Çok sayıda uluslararası ismin de izlediği duruşma öncesinde "Gazeteciler boyun eğmeyecek; kazanacak" denildi.

Cumhuriyet gazetesinin 11'i tutuklu 17 çalışanın yargılandığı davanın ilk duruşması, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ndeki 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşma öncesi Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), gazete önünde bir araya gelerek, adliye önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşün ardından adliye önünde yapılan basın açıklamasına HDP İstanbul milletvekilleri Garo Paylan, Filiz Kerestecioğlu, DİSK-Basın İş, KESK, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit ve çok sayıda gazeteci katıldı.

HDP'li Filiz Kerestecioğlu, "Basın emekçileri hapishanelerde tutuklu. Bunların gazeteci olduklarına tanıklık ettik. Türkiye’de bugün siyasetçiler, gazeteciler, emekçiler, kadınlar terörist. Terörist olmayanlar sadece iktidar yanlısı olanlar. Gelecek hepimizin” dedi.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Rebecca Harms, Türkiye'de demokrasi ve basın özgürlüğü sorunu olduğuna dikkat çekti.

'BOYUN EĞMEYECEĞİZ'

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Davası Komisyonu ve Dışarıdaki Gazeteciler'in hazırlamış olduğu iki ayrı basın açıklaması okundu.

Dışarıdaki Gazeteciler adına Gazeteci Candan Yıldız, Cumhuriyet Davası Komisyonu adına Beyza Metin tarafından yapılan açıklamalarda, "Boyun eğmeyeceğiz; biz kazanacağız" mesajı verildi.

ÇOK SAYIDA HEYET DESTEĞE GELDİ

İlk duruşma, 9 ay aradan sonra İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladı. Duruşmaya da çok sayıda siyasi parti temsilcisi ve uluslararası heyet katıldı.

Duruşmayı izleyen isimlerden bazıları şöyle: Uluslararası Kıdemli Avukatlar Projesi'nden Mariette Cauchi, PEN Belçika'dan Isabelle Rossaert, PEN Almanya'dan Regula Venske, PEN İsviçre'den Maria Emilia Arioli, Uluslararası Basın Enstitüsü'nden Steven Ellis, Henri Koponen, Barbara Trionfi ve Marty Steffens, PEN Norveç'ten Jorgen Lorentzen, ECPMF'ten Nora Wehofsits, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'ndan Mogens Blicher Bjerregård, Sınır Tanımayan Gazeteciler'den Johann Bihr ve Erol Önderoğlu ile AB milletvekilleri Arne Lietz ile Rebecca Harms.