Ceylan: Halkın geleceği tecrit ediliyor

Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridin 21 yıldır sistematik bir şekilde devam ettiğini söyleyen HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, "İmralı tecridi ile bölge halkının geleceği de tecrit ediliyor" dedi.

HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit ile Türk devletinin Güney işgaline yönelik saldırılarını değerlendirdi.

İmralı tecridinin 21 yıldır sistematik bir şekilde sürdüğüne değinen Ceylan, tecridin aynı zamanda Türkiye, Kürdistan ve tüm bölge halklarına da uygulandığını vurguladı. Toplumsal barışa tecridi dayatan zihniyetin bir kazanım elde edemeyeceğinin altını çizen Ceylan, devletin de bugüne kadar bu politikadan bir şey elde edemediğini ifade etti.

İmralı'da uygulanan tecridin şiddet, savaş ve ölüm getirdiğine işaret eden Ceylan şöyle konuştu: "İktidar Kürtlerle diyalog yolunu kapattığı için her alanda bir kriz yaşıyor. 2013-2014 yıllarında sayın Öcalan topluma sesini duyurdu. Devlet ve sayın Öcalan arasında bir diyalog başladı. Akan kan durdu. O süreçte bir huzur ortamı yaratıldı. Kürt sorununun çözümü, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Türkiye'nin diğer sorunları gündeme geldi. Bu süreç toplumda büyük bir umut ve inanç yarattı.

Sayın Öcalan ile diyalog yolunun kapatılmasının ardından yeniden bir kaos ortamı oluştu. Her zamanki gibi siyaset yolu tıkandı, savaş, ölüm ve katliamlar devreye girdi. Bu yüzden bir kez daha söylüyoruz, Sayın Öcalan çözümün sesidir. Tecrit Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesinin önünde bir engeldir."

ASIL MUHATAP SAYIN ÖCALAN

Tecrit devam ettiği sürece Kürt sorununun çözülmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Ceylan, "Sayın Öcalan'a sistematik bir şekilde 21 yıldır ağır bir tecrit uygulanıyor. Eğer bugüne kadar tecrit ile Kürt sorunu çözülseydi bugün bu konu gündemde olmazdı. Ya da savaş ve şiddetle çözülseydi şimdiye kadar çözülürdü. Tarih bu gerçekliği açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bu sorun yıllardır var ve hala devam ediyor. Kürt sorununun çözümü için tek bir yol var o da Öcalan ile görüşme ve diyalog kurmaktır. Asıl muhatap Sayın Öcalan'dır ve çözüm İmralı'dadır" diye konuştu.

İmralı tecridinin hukuka aykırı olduğunu kaydeden Ceylan, Türkiye siyasetine ve bölge halklarına da tecrit uygulandığını belirterek, "Eğer İmralı'daki hukuksuzluğa ve tecrit sistemine karşı mücadele edilmezse, demokrasi için mücadele de gelişmez. Toplum ve Türkiye'de yaşayan demokrasi güçleri tecride karşı bir tutum almalı ve mücadele etmelidir. Tecrit ortadan kaldırılmadığı sürece Türkiye'ye ne adalet ne demokrasi ne hukuk ne özgürlük gelir. Demokrasi mücadelesi ve tecride karşı mücadele iç içedir. Bu yüzden tecride karşı daha fazla mücadele edilmelidir" dedi.

TÜRKİYE KÜRTLERİN BİRLİĞİNDEN KORKMAMALIDIR

Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarına tepki gösteren Ceylan, "Tecrit derinleştikçe savaş da büyüyor. Sadece Heftanin saldırısı değil, İdlip, Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spi ve Xakurke saldırıları da tecrit ile bağlantılıdır. Mücadelemizle Türk devletini, Kürt sorununu çözmek için masaya oturmaya mecbur etmeliyiz. Çünkü şu an iktidarın Kürt sorununu çözme gibi bir gündemi yok. Kürtlerin her kazanımı onları korkutuyor. Biz de ısrarla şunu söylüyoruz, Kürtlerin birliğinden ve özgürlüğünden korkmayın. Bizler tüm toplumlar için barış ve özgürlük istiyoruz.

Türk devleti şu an sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Ellerinde toplumu ikna etmek için savaş dışında hiçbir aygıtları kalmamış. AKP savaş ile iktidarını ayakta tutuyor. Kürdistan ve Türkiye halkları bu politikayı teşhir etmelidir. Toplum savaş ile çürür ve dağılır. Bu coğrafyaya yıllardır savaş dayatılıyor. Toplum bu yüzden şimdiye kadar bir şey elde edemedi. Bu yüzden bir an önce demokratik yöntemlerle çözüm yolu bulunmalıdır" diye belirtti.