Buldan: Kayyum zihniyetini püskürteceğiz !

HDP’li büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine karşı İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, AKP iktidarına seslenerek “Kayyım zihniyetini mutlaka püskürteceğiz” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Amed, Van, Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanarak halkın iradesinin gasp edilmesini yönelik HDP İstanbul İl binasında basın toplantısı düzenledi.

Buldan’a HDP Milletvekilleri Erol Katırcıoğlu, Filiz Kerestecioğlu, Musa Piroğlu, Ahmet Şık, Züleyha Gülüm, Oya Ersoy’ün eşlik ettiği toplantıyı çok sayıda basın mensubu tarafından izlendi. Açıklamanın yapıldığı HDP il binasının etrafı ise polis tarafından ablukaya alındı.

‘15 TEMMUZ SONRASI AKP ‘NİN SİVİL DARBESİYLE KARŞI KARŞIYA KALDIK’

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, sözlerini toplantıya gelen basın mensuplarını selamlayarak başladı. Buldan, İstanbul’da ameliyat olacağını o yüzden de Kürt halkının bu acı gününde yanında olamadığını aktardı.

19 Ağustos sabahı bir kez daha bir siyasi darbe ile uyandıklarını vurgulayan Buldan, bu açıdan Türkiye cumhuriyet tarihi darbeler tarihi olduğunu hatırlattı.

En son 15 Temmuz’da askeri darbe girişimi ile Türkiye sarsıldığını anımsatan Buldan, darbe halkın karşı çıkışıyla başarılı olmasa da bu kez AKP’nin sivil darbeleri il karşı karşıya kalındığını kaydetti.

KAYYUMLAR CUMHURİYETİ

Bu sivil darbelerden bir tanesinin 15 Temmuz öncesi gerçekleştirdiğini, DBP’li belediyelerine kayyum atandığını belirten Buldan, yaşanan süreci şöyle hatırlattı:

“Belediyelerimize yönelik kayyumlar atanmıştı ve bu kayyumların sonucunda Türkiye seçimlere gitti. Bu kayyumların atandığı yerlerde halk iktidara AKP hükümetine bir cevap vermişti. Sizin kayyum zihniyetinizi tanımıyoruz, biz kayyumları kabul etmiyoruz ve bu anlamda da sandıklara giderek kendi oylarına, iradelerine sahip çıkmışlardı. Kayyumların atandığı hemen hemen her yerde halkımız partisine sahip çıkmıştı. HDP’nin göstermiş olduğu belediye eş başkanlarına kendi iradelerini teslim ederek oylarını vererek bu hukuksuzluğa bu adaletsizliğe bu haksızlığa karşı çıkarak bir kez daha kayyumları istemediklerini ifade etmişlerdi. Ancak 31 Mart tarihinden sonra yapılan seçimlerden hemen sonra yine bir darbe daha karşı karşıya kalmıştık. Bazı belediye başkanlarımıza mazbataları verilmedi. Bazı belediye başkanlarımız KHK’li oldukları iddiasıyla belediye başkanlığı görevine getirilmedi, onların yerlerine ikinci sırada yer alan adaylara görev verildi bu adaylar bizim belediye başkanlarımızın yerlerine oturdular.

‘BU DÜPEDÜZ HIRSIZLIK !’

En son örneğini 19 Ağustos yani 2 gün önce Diyarbakır’da, Mardin’de ve Van’da yaşandı. Bu 3 büyük kentte halkın yüzde 60’ına yakınının oy verdiği kentlerde bir kez daha halkımızın iradesi teslim alınmış oldu ve halkımızın iradesi gasp edilmiş oldu. Bu düpedüz bir hırsızlıktır. AKP hükümetinin kendi çıkmazını başta dış politika olmak üzere hem ekonomik, sosyal hem de siyasi alanlarda bütün alanlarda yaşamış olduğumuz sorunları örtbas etmek amacıyla bugün bir kayyum zihniyetini ve kayyımla gasp etme zihniyetini ortaya koyduklarına tanıklık ettik.

EŞ BAŞKANLARIMIZ KAYYUMLARIN BIRAKTIĞI PİSLİĞİ TEMİZLEMEYE ÇALIŞIYORDU

Eş Başkanlarımız onların bıraktığı pislikleri temizlemeye çalışıyorlardı Evet Batman’da, Diyarbakır’da, Van’da ve diğer kentlerde de belediye eşbaşkanlarımız 4,5 aydır onların yerine gelen kayyumların pisliklerini temizlemeye çalışıyorlardı. Çünkü her kayyımın arkasında onlarca binlerce bıraktıkları pislik vardı. Hırsızlık, talan, yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma. Her türlü yüz kızartıcı işlere bulaşanlar bir kez daha AKP iktidarı tarafından halkımızın seçtiği belediye başkanlarının yerlerine gönderildi.”

‘HALKIMIZA BİR KEZ DAHA İHANET ETMEYE GELDİLER!’

Kayyım zihniyetini kabul etmediklerini ve her türlü demokratik tepkimizi ortaya koyacaklarının altını çizen Buldan, şöyle devam etti: “Bu insanlar trilyonlarca borç bırakmışlardı arkalarında. Her birinin trilyonlarca borç bıraktıkları yerlere geri dönmelerinin sebebi elbette ki boş kalan ceplerini doldurmak amacıyla, halkımıza bir kez daha ihanet etmek amacıyla geldiklerini çok iyi biliyoruz. Evet kayyım zihniyetini tanımıyoruz, kayyım zihniyetini kabul etmiyoruz ve bu kayyım zihniyetine karşı demokratik her türlü tepkimizi ortaya koymaya hazırız ve bunu yapacağız.

‘KÜRT HALKININ İRADESİNE, ONURUNA SALDIRILMASINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ !’

AKP ömrünü doldurduğuna işaret eden Buldan, AKP iktidarının halklarımıza, AKP’nin Kürt halkına, onun iradesine , onuruna bu kadar fütursuzca saldırmasına asla izin vermeyeceklerini vurguladı. İktidar ömrünü dolduran AKP’nin gider ayak bu tür hırsızlıkları, yolsuzlukları yapmaya artık son vermesi gerektiğini kaydeden Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her bir arkadaşımızın o belediyelere gelebilmesi için binlerce insanın canını feda ettiği binlerce insanın ekmeğinden, işinden olduğu bir süreci atlattık. İnsanlar belediye başkanlarımız kazansın diye canlarını mallarını verdiler İnsanlar belediye başkanlarımızı seçebilmek için canlarını, mallarını verdiler her şeylerini kaybettiler. Yeter ki irademiz orada olsun ve bizi temsil etsin dediler. Ancak AKP hükümeti ve ortağı MHP, bugün kayyımları destekleyen açıklamalar yapan MHP, özellikle bu iki parti halkımızın iradesine halkımızın vermiş olduğu oylarına ve gösterdikleri iradeye bir kez daha ihanet etmişlerdir.”

‘İSTANBUL KAYBETMENİN İNTİKAMINI ALIYORLAR !’

İstanbul’u kaybedenin intikamını almak için kayyum zihniyetini yeniden devreye koyduklarını belirten Buldan, “Bizler Türkiye demokrasisi ve geleceği için özellikle 23 Haziran seçimlerinde İstanbul’da güzel bir birliktelik sergiledik. İstanbul seçimlerinde Türkiye’nin geleceği için birlik ve beraberlik oluşturduk. Bu birlik ve beraberlik sonuca ulaştı. İstanbul’u kaybedenler intikam almak için bir kez daha kayyım zihniyetini ortaya koydular. İstanbul’u almayı başardıysak Diyarbakır, Van ve Mardin’i de almayı başaracağız. Biz 23 Haziran’da eğer İstanbul’u almayı başardıysak; Diyarbakır’ı, Van’ı ve Mardin’i kayyımlardan almayı da başarabiliriz” dedi.

‘TÜRKİYE DEMOKRASİ SINAVINDAN GEÇECEK !’

Bu başarının elde etmek birlikte omuz omuza yürümeye ihtiyaç olduğunu hatırlatan Buldan, muhalefete şöyle seslendi: “Türkiye demokrasi sınavından geçecek. Özellikle Türkiye de muhalif olan partiler, muhalif insanlar, iktidara karşı olan herkesin, barış ve demokrasi yanlısı olan herkesin ortak hareket etmeye ihtiyaç olan günlerden geçiyoruz. Bugün bize yapılan yarın elbette size yapılır. Bu demokrasi sınavından başarılı bir şekilde geçmezsek eğer ; Türkiye’nin geleceği bize bir şey vaat etmeyecek. Karanlık günler elbette ki bizleri bekliyor olacak.

KILIÇDAROĞLU’NA ÇAĞRI: SESSİZLİĞİNİZİ BOZUN !

Bugün çağrım özellikle Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP başta olmak üzere TBMM’de grubu olan partiler, Meclis dışında olan siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, demokrasi savunucuları herkese çağrımız budur, bu sınavı birlikte geçmek zorundayız. Bugün bize yapılan yarın elbette size yapılır. Bugün bu gidişatı durduramazsak yarın bu çemberin içine herkes girer. CHP ve Kılıçdaroğlu başta olmak üzere herkese çağrı yapıyoruz: Sessizliğinizi bozun. Söyleyecek sözünüz mutlaka vardır. Bu sözünüzle Türkiye’nin geleceğini yarınlarını çocuklarımızın, evlatlarımızın geleceğini güzel günlere dönüştürebiliriz.”

Pervin Buldan son olarak, bu kayyum zihniyetini mutlaka püskürteceklerinin mesajını verdi. Buldan, “Güzel günler mutlaka bizim olacak, kayyım zihniyetini hep birlikte püskürteceğiz” diye noktaldı.