BMGK’nin ‘işgali durdurmaya’ yönelik açıklamasına Rusya engeli

Birleşmiş Mİlletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) işgal saldırılarının durdurulmasına yönelik hazırlanan tasarının açıklanması, Rusya’nın engeline takıldı.

ABD tarafından geçtiğimiz gün yapılan BMGK açıklamasına göre farklı ifadeler içeren ortak açıklama metni, Rusya’nın engellemesi nedeniyle yapılamadı.

BMGK üyesi diğer 14 ülkenin temsilcileriyle paylaşılan taslak metinde, işgal saldırıları ile bunun yol açacağı insani ve güvenlik kaygılarına dikkat çekiliyor. Metinde, Türk devletinin işgal saldırılarının DAİŞ çetelerine karşı bugüne kadarki kazanımların tehlikeye girebileceği vurgulanıyor. Metinde, Erdoğan’ın uluslararası kamuoyunu aldatma amacıyla kullandığı ‘mültecilerin geri dönüşü’ tezine yönelik ise, ‘güvenli, gönüllü ve uluslararası insani hukuk çerçevesinde’ bir geri dönüşün olması gerektiğinin altı çiziliyor.

Rusya’nın engellediği ortak açıklamada ABD’nin geçtiğimiz gün yaptığı açıklamaya oranla bazı ifadelerin değiştiği bildiriliyor. ABD, perşembe günkü açıklamasında saldırıların durdurulmasına yönelik bir ifade kullanmazken, son açıklama metninde bu çağrıya yer verildi. Ayrıca Türkiye’nin ‘güvenlik kaygıları’ tezine yönelik daha önce kullanılan ‘meşru’ ifadesi de metinde yer almıyor.

Ortak açıklamanın yayınlanabilmesi için 5 daimî üye olan Rusya, ABD, Fransa, Çin ve Büyük Britanya’nın yanı sıra diğer 10 geçici üyenin tümünün onayı gerekiyordu.