Beştaş: Ülkenin her alanında çöküş ve yaşam savaşı var

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Ülke yoksulluğun, açlığın pençesinde çırpınıyor, her alanda büyük bir çöküş yaşıyoruz ama iktidar blokunun tek gündemi seçim manevraları" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda sözleşmeli personellerin kadroya alınmasına dair geçen kanun teklifini hatırlatan Beştaş, “EYT’liler hâlâ bekliyor, yıllardır bekliyorlardı. EYT orta yerde dururken, dün de Uludağ talan yasası getirdiler, ilk 5 maddesi geçti. Bugün de Uludağ alan yasası, daha doğrusu talan yasası ile devam edeceğiz. Yarın da değişiklik olmazsa, sözleşme ve kadro meselesi gelecek" dedi.

Beştaş, "Kademe ilerleme hakları verilmiyor. Can güvenliği ve sağlık sebeplerinin yanı sıra aile birliği mazeretinin eklenmesini önemsiyoruz. Her fırsatta aileyi aile birliğini önemsediğini iddia eden bir iktidar bloku bu konuda talebimizi görmezden gelmiştir" dedi.

Beştaş, "(...) Yani kayyumu belediyelere atıyorlar, halk iradesini gasp ediyorlar, şimdi Diyanet'in içine kadar getirdiler. İmama bile kayyum atıyorlar" diye ekledi. Beştaş, ücretli öğretmenlere kadro verilmemesine de tepki gösterdi.

'HALK YAŞAM SAVAŞI VERİYOR, İKTİDARIN DERDİ SEÇİM MANEVRASI'

Anayasa Komisyonu’nda yarın AKP-MHP’nin başörtüsü ile ilgili teklifinin görüşülmeye başlanacağını aktaran Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Anayasa’nın, hukukun, demokrasinin, hak ve özgürlüklerin askıya alındığı bir ortamda, bugün Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından sonra zaten bildiğimiz bir gerçeği söylemiş oldu. Seçim dönemindeyiz ve 14 Mayıs’ta seçim olacak. Düşünün, seçimlerin cumhurbaşkanı tarafından açıklandığı gün bugün 18 Ocak. 19 Ocak’ta Anayasa Komisyonu’na bir teklif geliyor. Seçimlere bu kadar kısa bir süre kala Anayasa değişikliğinin ne anlama geldiğini çokça tartışmaya gerek olmasa gerek. Ülke yoksulluğun, açlığın pençesinde çırpınıyor, yaşam savaşı veriliyor. Her alanda büyük bir çöküş yaşıyoruz ama iktidar blokunun tek gündemi var, seçim manevraları.

Seçim yatırımları kamuoyunu nasıl manipüle ederiz, nasıl algı yatarız ve kaybettiğimiz oyları nasıl ikame ederiz yaklaşımıdır. Anayasa değişiklik teklifi de bunlardan bir tanesidir. Bunu böyle okumak gerek. Açıkçası hak ve özgürlüklerin istismar edildiğini söylemeye bile gerek yok. Sömürüldüğünü bile söylemeye gerek yok. Bunun bir seçim malzemesi olarak kullanmak isteyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Başörtüsü meselesini bir seçim kampanyasına dönüştürdüler bile. Bu konu etrafında bir kampanya yürütecekler. Toplumu kutuplaştırma ve kendi desteklerini arttırma kampanyasından başka hiçbir şey değil. Anayasa askıda. AİHM ve AYM kararları uygulanmıyor. Ve ‘siz gerekeni yapın hukuk arkadan gelir’, ‘bu kararı tanımıyoruz gereğini yaparız’ diyenler her gün yargıya talimat veren iktidar ortakları kesinleşmemiş mahkeme kararları hakkında hüküm kuran, aynı zamanda hatta hiç soruşturma olmadan kayyum atayan bir zihniyet, seçim manevrasıyla anayasa değiştireceğim diyor. 84 milyonun gözünün içine baka baka aklıyla alay etmek istiyor. Ama bu toplum aklıyla alay ettirmeyecek bu manevralara karnı tok.

Bu teklif ilk gündeme geldiğinde ilkesel tutumumuzu ortaya koymuştuk. Şunu demiştik, hak ve özgürlüklerin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini gelen heyetle paylaştık. Eşit yurttaşlık hakkının, anadil hakkının ve bütün inançlara özgürlüğün esas alınacağı bir değişikliği gelin konuşalım. Bir madde üzerinden bile bunlar konuşulabilir. Genel yaklaşımımızın bu olduğunu söyledik ve tutumumuzu ortaya koyduk. Buna cevap vermedikleri gibi sonrasında kendi tekliflerini hazırladılar, Anayasa Komisyonuna sundular, biz bu konuda bir tutum değişikliği içinde değiliz, tutumumuzda kararlı ve ısrarcıyız.

Kapatma davasını açtıran ve geçenlerde Hazine yardımımız üzerine bloke kararı aldıran da AKP ve MHP blokudur, Cumhur İttifakı’dır. Bizimle yarışmak yerine, hukuku, yargıyı bir araç, bir enstrüman olarak kullanarak, seçimlerde bizimle rekabet etmemeyi, siyasetten tasfiye etmeyi kendilerince önlerine hedef olarak koymuşlar.”

HDP KATILMAYACAK

“Anayasayı tanımayanlarla, Anayasayı çiğneyenler ile Anayasayı rafa kaldıranlarla Anayasa yapılamaz” diyen Beştaş, Anayasa komisyonu görüşmelerine katılmayacaklarını açıkladı.