BDP sürgün, işkence ve tacizleri Adalet Bakanı’na sordu

BDP sürgün, işkence ve tacizleri Adalet Bakanı’na sordu

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Mardin E Tipi kapalı Cezaevi’nden Ýzmir ve Kocaeli’ndeki cezaevlerine yapılan sürgünleri ve tutukluların asker ve gardiyanlar tarafından işkence ve tacize maruz kalmalarını Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e sordu.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, tutuklu BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın talebi üzerine 17 Temmuz günü Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ýzmir 1,2 ve 4 Nolu Cezaevleri ile Ýzmir Çocuk Cezaevi’ne 180 siyasi tutsaðın sürgün edilmesi ile 4 Aðustos günü Kocaeli T Tipi Cezaevi’ne sürgün edilen 3 siyasi tutsaðın asker ve gardiyanlar tarafından işkence ve tacize maruz kalmalarına ilişkin Adalet Bakanlıðı'na soru önergesi verdi.

Buldan, soru önergesinde Tüm Bel-Sen Cizre temsilcisiyken tutuklanan Metin Fındık, Abdullah Koç ve Yakup Hezer’in, Kocaeli T Tipi Cezaevi’ne sevk edilirken ve cezaevine girişleri sırasında işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını öðrendiklerini belirtti. Buldan, tutukluların aileleri ile yaptıkları haftalık telefon görüşmesinde, sevk esnasında 24 saat boyunca elleri kelepçeli bir şekilde ring aracında bekletildiklerini ve cezaevine alınırken gardiyanların kendilerinden çırılçıplak soyunmalarını istediklerini, 3 tutuklunun bu uygulamaya karşı çıktıkları için gardiyan ve askerler tarafından dövüldükleri ve tacize uðradıðını yönündeki iddiaların göz önüne alınarak konuyla ilgili idari soruşturmanın yapılması talebinde bulundu.

Sürgün edilen tutulu ve hükümlülerin, Mardin ve Şırnak gibi yakın cezaevlerine nakledilmeleri gerektiðini belirten bulunan Buldan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e şu soruları yöneltti:

“-Yukarıda bahsi geçen tarihler arasında, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden toplam kaç tutuklu ve hükümlü hangi cezaevlerine sevk edilmiştir?

-Sevk edilen tutukluların bazılarının sevk sırasında yargılanmak üzere tahliye edildiði bilinmektedir; sevk edilen tutuklulara ilişkin bu özensizliðe dair Bakanlıðınızca herhangi bir idari işlem yapılmış mıdır veyahut yapılması düşünülmekte midir?

-Tutukluların halen Mardin ve Diyarbakır’da çeşitli aðır ceza mahkemelerinde davaları devam ederken, binlerce kilometre uzaklıktaki cezaevlerine sevk edilmeleri, avukatlarıyla görüşmelerini doðrudan güçleştirecek ve hatta engelleyecektir. Savunma hakkının engellenmesi anlamına gelen bu olumsuzluðun giderilmesine dönük Bakanlıðınız tarafından ne gibi tedbirler alınmaktadır?

-Avrupa Ýnsan Hakları Mahkemesi, uzun tutukluluk süreleri, ifade ve örgütlenme hürriyeti baðlamında Türkiye’nin aleyhine kararlar verirken ve de tutukluluk bir yargılama tedbiri iken Mardin özelinde yüzlerce, Türkiye genelinde ise binlerce tutuklunun yaşadıðı yerden binlerce kilometre uzaða sevke edilmesi Türkiye aleyhine yeni kararların alınmasına sebep olmaz mı? 22 çocuk tutuklunun ailelerinden yaklaşık Bin 432 kilometre uzaða sevk edilmesi çocukların psikolojilerini ve gelişimini nasıl etkileyeceðine dair bir araştırma yapılmış mıdır? Çocuk tutukluların sevk edilmesiyle meydana gelebilecek travmanın önüne geçilmesi için ne gibi tedbirler alınmıştır?

-16 Eylül 2011 tarihinde Kayseri'nin Pınarbaşı Ýlçesi’nde 5 tutuklu ve hükümlünün kelepçeli oldukları için ring aracı içinde yanarak yaşamlarını yitirmişken, aynı biçimde yukarıda bahsedilen tutukluların 24 saat boyunca elleri kelepçeli bir biçimde ring aracında tutulması uygulamasına yönelik Bakanlıðınız tarafından idari bir işlem yapılmış mıdır ya da yapılması düşünülmekte midir?

-Günümüzde, gelişmiş teknik imkânlar varken, tutukluların ısrarla çıplak aranması uygulaması neden sürdürülmektedir ve ne zamana karar sürdürülecektir?

-Çıplak arama uygulaması 13.12.2004 tarih ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Ýnfazı Hakkında Kanun’un 86. maddesi ile Tüzüðün 46’ncı maddesinde düzenlenmiştir. Her iki mevzuatta da aramalarda “insan onuruna saygının” esas olduðu belirtilmektedir. Kanunda açıkça belirtilmesine raðmen cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere dayatılan bu uygulamanın önüne geçmek için Bakanlıðınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

-Çıplak aramayı insan onuruna aykırı buldukları için kabul etmeyen tutuklu ve hükümlülere şiddet uygulayan, kıyafetlerini yırtan, darp eden hatta taciz eden kolluk güçleri ve gardiyanlar hakkında herhangi bir idari ve cezai işlem yapılmış mıdır, yapılmamış ise gerekçesi nedir?

-Tutuklu ve hükümlülere yönelik, çıplak arama, darp, taciz gibi insan onurunu kırıcı kötü muamele ve işkenceden ötürü son on yılda kaç kolluk görevlisi ve kamu görevlisi aleyhine idari, adli işlem yapılmış ve bu işlemler nasıl sonuçlanmıştır?”