BDP Maraş Katliamı için Meclis Araştırması istedi

BDP Maraş Katliamı için Meclis Araştırması istedi

BDP Ýstanbul milletvekili Sebahat Tuncel, Maraş katliamının araştırılması ve tüm boyutlarıyla açıða çıkarılması için Meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

BDP Ýstanbul milletvekili Sebahat Tuncel, Meclis Başkanlıðı'na bir önerge vererek, 19-24 Aralık 1978 tarihlerinde gerçekleşen Maraş katliamının araştırılması ve tüm boyutlarıyla açıða çıkarılması için Meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Tuncel, Anayasa'nın 98’inci, Ýçtüzüðün 104 ve 105’inci maddeleri gereðince Meclis Araştırması açılmasını, hakikatleri araştırma ve adalet komisyonu kurarak geçmişle yüzleşmenin yapılmasını önerdi.

Tuncel, Maraş, Çorum, Sivas, Roboski gibi katliamlara dikkat çekerek, "Türkiye’de demokrasinin gelişmemesinin nedenlerinden birisi de Türkiye’nin geçmişinde yaşanan katliamların, insanlıða karşı işlenen suçların ortaya çıkarılmaması ve sorumlularından hesap sorulmamasından kaynaklanmaktadır" dedi.

'KIYIMIN UTANCINI TEMÝZLEMEK HÜKÜMETÝN GÖREVÝDÝR'

Alevilerin yoðunlukla oturduðu Yörükselim Mahallesi’nde bir kıraathanenin bombalandıðını, bombalama sonucu kahvehanede bulunan bir Alevi dedesinin yaşamını yitirdiðini, iki gün boyunca çocuk, hamile demeden 100′den fazla kişi katledildiðini ifade eden Tuncel, Maraş katliamının üzerinden 34 yıl geçmesine karşın olayın aydınlatılmadıðını, faillerinin yargılanmadıðını, katliamda sorumluluðu bulunanların ya hiç yargılanmadan kurtulduklarını ya da göstermelik davaların açılıp beraatle sonuçlandırıldıðını belirtti. Tuncel devamla şunları ifade etti:

"Maraş’daki insanlık dışı kıyımın vicdanlarımızda yarattıðı utancı temizlemek hükümetin görevidir. Maraş’ın, Çorum’un, Madımak’ın toplumsal belleðimizde açtıðı yaraları da demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine, eşitliðe, çok kültürlülüðe bir darbe olduðu kabul edilmelidir. Maraş katliamının unutulması halinde farklı kimlik ve inançtaki her insanın can ve mal güvenliðine yönelik tehditlerin artarak devam edeceðini yakın tarihte yaşadıðımız, Roboski katliamında ve Alevi evlerinin işaretlenmesinde gördük."

Tuncel, ayrıca, katliamın gizli arşiv belgelerinin açıklanması, karanlıkta kalmış gerçek faillerinin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesini istedi ve "bu katliamın arkasındaki gerçek zihniyetin Türkiye’nin geçmişle yüzleşebilmesini saðlamak için ortaya çıkarılması üzerine bir meclis araştırma komisyonunun kurulmasını önermekteyiz" dedi.