Baydemir: Tüm baskılara rağmen Kürt halkı boyun eğmedi

HDP Sözcüsü Baydemir, hileli referandum için, "Cumhuriyet tarihinin en şaibeli seçimine imza atmaları sebebiyle Evren’den daha kötü bir ünle tarihe geçecekler” dedi.

Baydemir, "Tüm baskıya rağmen şükürler olsun ki Kürt halkı boyun eğmedi" mesajını verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir, hileli referanduma ilişkin partisinin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

Baydemir’in konuşmasından satır başları şöyle:

“Gizli oy açık tasnif daha paket parlamentodayken ihlal edildi. Gizli oy ilkesi ihlal edilerek başladı süreç.

HDP eş başkanları, 13 milletvekili, 3 MYK ve 750 il ve ilçe yöneticimiz tutuklu olarak referandumu geçirdik.

Devlet bütün kaynaklarını, organlarını ‘Evet’ kampanyasına kullanıldı. Fırsat eşitliği ortadan kaldırıldı.

Yayın politikasındaki adaletsizler HDP’nin kendini ifade edememesi olarak değerlendiremeyiz. Hükümetin yürüttüğü bütün kampanyalarda, ulusal televizyonlar ve TRT’de HDP’ye yönelik suçlamalara HDP’ye cevap hakkı verilmemiştir.

Her şeye rağmen haritaya baktığımız da yine de istenilen sonucu kendilerine verilmedi.

Referandum sürecine baktığımız da 2 binden fazla gözaltı yaşandı. Günde ortalama 5 kişi tutuklandı.

Ben dahi mitingimin saatine ulaşmada zorlandım. Vekiller kampanya yürüttüler gözaltına alındılar. Yüksekova ilçesinde düzenlediğimiz mitingin alanı değiştirilip, kentin 5 kilometre uzağına alındı. Ve o gün toplu taşıma araçlarının kontağı sürücülerden alındı. Ama yurttaşlar oraya gelmesin.

OHAL gerekçe gösterilerek Urfa, Hakkâri ve birçok ilde eylem ve etkinlikler yasaklandı. Sokağa çıkanlar gözaltına alındı. Oysa herkes halka ulaşma ve tercihi dolayısıyla propaganda yapma hakkına sahipti.

Birçok ilde 140 sandık başkanı adayımız kötü ünü var gerekçesiyle iptal edildi. Ün beğendiremedik. Şu anda en kötü, en vahim ün bu hükümetindir. Cumhuriyet tarihinin en şaibeli seçimine imza atmak sebebiyle tarihe Evren’den daha kötü bir ünle tarihe geçecekler.

Referandum günü HDP’li müşahitlerin sandık başına gelmeleri engellendi. Kadınların oyunu kullanması engellendi. Muhtar, eşi ve kardeşi eliyle oyları kullandırıldı.

Neredeyse 3 milyon oyun kullanılması engellendi.

Birçok köyde toplu oy kullanıldı, silahlar gölgesinde oy kullanıldı, kadınlar yerine oy kullanıldı. Bunlar somut olaylar.

Bunlar nasıl bir tablo ortaya çıkarttı. Birçok ilde 420 sandıkta sıfır Hayır çıkmış. Bunların hepsi kırsal bölge.

1118 sandıkta Evet oy oranı yüzde 80 üzerinde. 200 binden fazla seçmen var. Sandıkların 791 tanesinde HDP’nin sandık kurulu üyesi yok.

Milyonlarca mühürsüz oy kullanıldı. Eğer 'Hayır' yüzde 50’nin altına indirilmemiş olsaydı mühürsüz oy pusulaları referandumun iptali için kullanılacaktı. Bu tezgah önceden tasarlanmıştı.

Sonuç itibarıyla oy sayma işlemi yasaya aykırı bir şekilde değişti. Anayasa referandumu uluslararası standartlara uygun olmadı.

Tüm baskıya rağmen şükürler olsun ki Kürt halkı boyun eğmedi.

Bu ülkenin en acil ihtiyacı ifade ettiğimiz gibi yeni bir anayasa sürecidir. Kürdün, Alevinin, işçinin, işsizin yer alacağı yeni bir anayasadır.”