Baluken, ‘BDP siyaset yapmıyor’ iddialarını istatistiklerle yalanladı

Baluken, ‘BDP siyaset yapmıyor’ iddialarını istatistiklerle yalanladı

BDP Grup Başkanvekili Ýdris Baluken, "BDP siyaset yapmıyor" iddialarını istatistiklerle yalanlayarak, sokakların yanı sıra TBMM'de de aktif bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Baluken, Meclisteki çoðu tekliflerinin reddedildiðini de anımsatarak, Bülent Arınç'ın "TMK ile ilgili siyasi partilerden herhangi bir teklif almadık" şeklindeki sözlerini yalanladı.

BDP Grup Başkanvekili Ýdris Baluken, bütçe kanun tasarının 7’nci maddesi görüşülürken söz aldı. TBMM'deki çalışmalarıyla ilgili bazı istatistikleri açıklayan Baluken, “Ekim 2011 ile Eylül 2012 arasında bin 121 soru önergesi, 69 kanun teklifi, 227 araştırma önergesi, 1 genel görüşme, 2 gensoru, Genel Kurul konuşmaları ve kürsüyü kullanmayla ilgili çok sayıda çalışmaya imza attık. 44 kez Danışma Kurulu çaðrısı yapmışız, 44 kez araştırma önergesi indirmişiz; bütün araştırma önergelerimiz reddedilmiş. Yani ‘BDP siyaset yapmıyor, BDP çözümün bir parçası olmuyor’ diyen arkadaşlara bu tabloyu bir düşünmelerini tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

Ana akım medyada kendilerine yönelik bir sansür ve karalama kampanyası olduðu için BDP Parlamento Grubu’nun Meclis’teki çalışmalarının gözardı edildiðine de dikkat çeken Baluken, yaptıkları gündem dışı konuşmalardaki bazı konu başlıklarını ise şu şekilde sıraladı:

“Kadına dönük şiddetle mücadele, kadına yönelik şiddet, N.Ç. olayı, Van Depremi, Türkiye’nin Orta Doðu politikası, basın özgürlüðü, Hrant Dink’in ölüm yıl dönümü, Silopi kayıpları, Mardin’in sorunları, Dünya Ana Dil Günü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Batman Newroz’unda kendisine yönelik saldırı yapılan Ahmet Türk’ün konuşması, BDP’li belediyelerin kapatılan eðitim destek evleri, Muş ilinin sorunları, Ýstanbul’un sorunları, Deniz Gezmiş’in idam edilmesi, Urfa’daki tutuklamalar, Kars’ın sorunları, Ahmet Arif’in yıl dönümü ve liste bu şekilde uzuyor; yani ‘sosyal sorunlara, toplumsal sorunlara BDP ilgi göstermiyor, BDP Türkiye’yle ilgili genel sorunlara ilgi göstermiyor’ diyen arkadaşların özellikle bu bahsetmiş olduðum çalışmaları dikkate almasını ben rica ediyorum."

'227 ARAŞTIRMA ÖNERGEMÝZ REDDEDÝLDÝ'

Meclis’e 227 araştırma önergesi verdiklerini aktaran Baluken, araştırma önergelerinin ise şu konu başlıklarından oluştuðu açıkladı: “Baðımsız yargı sorunları, basın özgürlüðü, emeklilerin yaşadıðı sorunlar, tüketici hakları, Hakikatleri Araştırılma Komisyonu, ana dil yasaðı, Kürt sorunu, faili meçhul cinayetler, asker intiharları, Dersim Katliamı, cezaevlerinde yaşanan saðlık sorunları, ‘KCK’ operasyonları, engellilerin sorunları, GAP, çevre sorunları, HES projeleri, yoksulluk, eðitim, saðlık, kadına yönelik şiddet, atanamayan öðretmenlerin sorunları, hayvancılık sektörünün sorunları, işsizliðin nedenleri, iş kazaları, zorunlu göç, trafik kazaları, demokratik özerklik projesi, sendikal örgütlülüðün önündeki engeller, asgari ücretteki adaletsizlikler."

Baluken, "Araştırma önergeleri içerisinde en yüksek oranı yüzde 17 ile çevre sorunları ve afetle ilgili mevcut sorunların aşılması teşkil ediyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, ‘TMK ile ilgili siyasi partilerden herhangi bir teklif almadık, bu konuda yapıcı birtakım çalışmaları bekliyoruz’ yönündeki sözlerini hatırlatan Baluken, Arınç'ı yalanladı: “Ancak biz TMK ile ilgili 10’a yakın kanun teklifi getirmişiz, maalesef hiçbir tanesi dikkate alınmamış."

“Cinsel suçlara yönelik ceza artırılması, vicdanı ret hakkının tanınması, altmış beş yaş maaşında yeni düzenleme, TSK Ýç Hizmet Kanunu’nda deðişiklik, Kürtçe propaganda yasaðının kaldırılması, “Dersim” adının iade edilmesi, işsizlik sigortası, Maden Kanunu’nda deðişiklik, Cem Evleri’nin ibadete açılması” gibi ülkenin önemli sorunlarını Meclis gündemine taşıdıklarını ifade eden Baluken, konuşmasına şöyle devam etti: "BDP barış için ne yaptı?’ sorusu var. Sadece 14 Şubattaki bir grup konuşmasından başlıklar vereceðim. Şöyle demişiz: Türkiye’deki demokratikleşme, Kürt sorununun çözümü için özel yetkili mahkemeler tümden kaldırılmalıdır, Terörle Mücadele Kanunu’ndaki antidemokratik hükümler ayıklanmalıdır, Kürt sorununun çözümünde siyasi desteðe sahip, özel yasayla bir barış komisyonu kurulmalı, barış komisyonu bütün taraflara açık görüşmeler yapmalı, hükümete ve Meclise öneriler sunabilmelidir. Ýfade, örgütlenme, basın özgürlüðü önündeki engeller kaldırılmalı, siyasi tutuklamalar bitirilmeli, Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmalı. Müzakerelerin önünün açılması gerekir. Operasyonlara son verilmeli, PKK silahlı faaliyetlerini durdurmalı. Yeni anayasa çalışmaları esaslı, özlü şekilde hızlandırılmalı."

'ÜÇ PARTÝYE TRÝLYON VAR; BDP'YE KURUŞ YOK'

Önerilerinin bir yıl boyunca dikkate alınmadıðına işaret eden Baluken, hazineden partilere verilen paralar hakkında da bilgilendirmede bulundu: "2008 ile 2011 döneminde AKP’ye verilen devlet yardımı -eski parayla söylüyorum- 396 trilyon 187 milyar lira; CHP’ye verilen yardım 170 trilyon 531 milyar lira; MHP’ye verilen yardım 121 trilyon 303 milyar lira. Parlamentoda grubu bulunan BDP’ye ve Parlamentoda grubu bulunmayan 24 siyasal partiye tek bir kuruş aktarılmamıştır. Vicdanınızda eðer bu tabloyu kabul ediyorsanız söyleyecek bir şeyimiz yok ama vicdanınızda kabul etmeyip de gereðini yapmıyorsanız bizim vergilerimizden almış olduðunuz bu devletin paralarını biz sizlere helal etmiyoruz."