Avukatlardan polise: Çete gibi davranıyorsunuz

Polis, avukatlığa darbe yasasına karşı nöbette olan baro başkanlarını, avukatları ve gazetecileri engelledi. Avukatlar, polisin çete gibi davrandığına dikkat çekti.

AKP-MHP iktidarının avukatlara darbe niteliğindeki "çoklu baro” tasarısına karşı Ankara Kuğulu Park’ta nöbet eylemi başlatan baro başkanlarının etrafı polisler tarafından çevrildi. Polisler, baro başkanlarına dönük kuşatmayı görüntülemek isteyen basın mensuplarını da engelledi.

Eyleme destek vermek üzere parka gelen avukatlar da alana sokulmadı.

'BİZİ HALKTAN UZAK TUTMAK İSTİYORLAR'

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, parkın bomboş olduğunu, iddia edildiği gibi engellemenin fiziki mesafe ile ilgisi olmadığını ifade etti. Yücel, bu yaklaşımla baro başkanlarının halktan ve avukatlardan uzak tutulmak istendiğini belirtti.

Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan ise dilekçeleri imzaladıktan sonra Meclis’e götürmek istediklerini söyledi, "Şu an yapılan uygulamanın yasayla hiçbir alakası yok. Burayı geniş bir alanı olduğu için tercih ettik. Sağlık Bakanlığı açıkladığı kriterlere uygun davranıyoruz ancak uygulama tam da pandemi sürecinde sağlığa zararlıdır. Anayasaya açıkça aykırı bir suç işleniyor. Vatandaşın bir parka girmesine dahi müsaade edilmiyor. Baro başkanları burada durmaya devam ediyor. Yasa görüşülmeye devam ettikçe en temel haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

'PARKTAN AYRILMAYACAĞIZ'

Destek için parka gelen ancak engellenen Ankara Barosu üyesi avukat Doğan Erkan, baro başkanlarının hazırladığı dilekçeye ulaşana ve imzalayana kadar parktan ayrılmayacaklarını ifade etti.

Polisin ‘kartı olan gazeteciler’ için ayırdığı alanda sadece hükümetin sözcüsü Anadolu Ajansı çalışanları kaldı.

POLİSE: ÇETESİNİZ

Avukatlar, kendilerine engel olan polislere yönelik “Çete misiniz? Çete gibi davranmayın” diye tepki gösterdi.

Alana sokulmayan avukatlardan 77 yaşındaki Dilek Demancıoğlu, 50 yılı aşkındır Ankara Barosu’na kayıtlı olduğunu ve barosunu sonuna kadar savunacağını dile getirdi. Demancıoğlu, bütün meslektaşlarına çağrı yaparak yasanın Meclis’ten geçmesine izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Halk da baro başkanlarıyla dayanışmak için eylem alanına yemek getirdi. Fakat polisler getirilen yemekleri içeriye almadı.