Almanya’ya 2 yılda 5 MİT listesi!

Erdoğan rejiminin 2015 yılından bu yana Almanya’ya toplam 5 MİT listesi verdiği ortaya çıktı. Almanya’da yaşayan ve bu listelerde ismi geçenler için Türk devleti Alman yetkililerinden yardım istedi.

Berlin Eyaletinin Anayasayı Koruma Komisyonu’nun dün akşamki oturumunda Türkiye’nin Almanya’ya verdiği listeler gündeme geldi. Komisyonda MİT’in listeleri hakkında bilgi veren Berlin Eyaleti İçişleri Senatörü Andreas Geisel, 2015 yılından bu yana Türkiye’den toplam 5 listenin geldiğini söyledi.

Listelerde yer alan kişilerin faaliyetlerine ilişkin somut bilgilerinin ellerinde olmadığına dikkat çeken Geisel “Bu listeler daha çok gözdağı için verildi” dedi. Berlin Emniyet Müdürlüğü ise listelerde adı geçen 80’nin kişi veya kuruluşun Berlin’de olduğunu ve bunların uyarıldığını açıkladı.

Alman güvenlik birimlerinin şimdiye kadar Gülen cemaatiyle bağlantılı kişi ve kurumları uyarması dikkat çekiyor. Listerde birçok Kürt siyasetçinin isminin geçmesine rağmen henüz uyarılmış değil.

ANF geçtiğimiz Mayıs ayında "Almanya MİT'in suikast listesini gizliyor" başlıklı haber servis etmişti, konuya ilişkin açıklama yapan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç "Söz konusu listede adım olduğunu Kürt halkının dostu olan bir kaynaktan duydum. Ama bunun dışında hiçbir güvenlik ve hükümet yetkilisi beni uyarmadı" bilgisini vermişti.

MİT’İN LİSTELERİ GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR!

Türk istihbaratının Almanya’daki faaliyetleri de gündemden düşmüyor. Son olarak Die Welt gazetesi dünkü sayısında MİT'in Alman siyasetçiler hakkında bilgi topladığını yazmıştı. Gazete söz konusu haberinde özellikle içişleri, dışişleri ve savunma alanlarında uzman politikacılar izlendiğini bildirmişti.

Alman Emniyet Teşkilatı'ndan (BKA) bir görevlinin ise birkaç Alman parlamenter ile konuyu görüştüğü belirtiliyor. BKA yetkilisinin görüşmede MİT'in izleme faaliyetleri ve Türk milliyetçilerin olası saldırılarını görüştüğü ifade edildi.

Almanya genelinde 20 Türk soruşturma yürütülürken, Alman basınına göre federal savcılık, MİT'e bağlı çalışan "bilinmeyen kişiler" hakkında da soruşturma açmış durumda.

Geçtiğimiz hafta hakkında tutuklama kararı çıkartılan ve Almanya'da geçtiğimiz Aralık ayından beri cezaevinde olan MİT’çi Mehmet Fatih Sayan ise ajan olduğunu itiraf etmişti. Kürt siyasetçilerine yönelik suikastlar için Almanya'ya gönderilen MİT ajanı Mehmet Fatih Sayan'ın davası sonbaharda başlayacak. Federal savcılık Sayan'ın ajanlık karşılığında 30 bin Euro aldığını bildirmişti.

Konuyla ilgili haberler:

https://anfturkce.net/guncel/mIt-in-almanya-daki-adami-oettue-92346

https://anfturkce.net/guncel/almanya-mIt-in-izledigi-kuertler-basinin-caresine-baksin-90999

https://anfturkce.net/guncel/almanya-da-paravan-sirketlerle-istihbaratci-istihdami-91621

https://anfturkce.net/guncel/almanya-mIt-in-suikast-listesini-gizliyor-90444