MİT'den Almanya’da paravan şirketlerle istihbaratçı istihdamı

Camiiler, dernekler, bankalar, seyahat acenteleri ve paravan şirketler... Yakın takip, fişleme, ispiyonlama ve suikast hazırlıkları.

MİT izleme sistemini, 2011-2015 yılları arasında Almanya'da kaydı bulunan bir paravan şirketin üzerinden yürütüyordu.

Tarih; 2013 yılının Şubat ayı... Almanya'nın Hessen Eyaleti Kriminal Dairesi (LKA) birimleri Türk kökenli bir kalpazanın peşinde. Bu şahsın telefon görüşmelerini dinleyen polis ekiplerinin ağına Wuppertal kentinde bir seyahat acentesi işleten Ahmet Duran Yüksel adlı bir başka Türk takıldı. Uyuşturucu ticareti ve kara para aklama gibi suçlardan kaydı bulunan Yüksel'in telefon görüşmelerinde, birisine sürekli "başkan" ve "vali" diye hitap etmesi polisin dikkatini çekti.

Yüksel'in "başkan" dediği kişi Muhammed Taha Gergerlioğlu'dan başkası değildi. 1956 Türkiye doğumlu Ahmet Duran Yüksel ve 1981 Almanya doğumlu Göksel Güler sürekli Gergerlioğlu ile görüşüp raporlar vermesi, polisin dinleme ve takip ağını genişletmesine neden oldu.

Almanya'da Erdoğan rejimi için Türk istihbarat ağı kuran bu üçlüye birçok kentten Skype, WhatsApp, Tango ve Viber gibi iletişim araçlarından bilgiler, fotoğraflar, isim listeleri yağıyordu. Casusluk ağının takibinde ise başta Kürtler olmak üzere Erdoğan rejiminin muhalif isimleri vardı.

Alman polisi 17 Aralık 2014 günü Gergerlioğlu ve Güler'i Frankfurt havaalanında, Ahmet Duran Yüksel'i ise Wuppertal'da gözaltına alacak, "Almanya topraklarında istihbarat ağı kurmak" sucundan hakim karşısına çıkartacak ve daha sonra Merkel hükümeti ile Erdoğan rejimi arasında yapılan pazarlıklar sonucu 10 Kasım 2015'te serbest kalacaklardı.

PARAVAN ŞİRKET 'MTG' NASIL KURULDU?

30 Aralık 2011 günü Ludwigshafen Sulh Hukuk Mahkemesi'ne " HRB 62889" dosya numarasıyla bir limited şirketi (GmbH) kayıt oldu. Şirket sermayesini 25 bin Euro olarak bildiriyordu. Merkezi Mannheim kentine 25 km uzaklıktaki Bad Dürkheim kasabında bulunan "MTG GmbH" isimli bu şirket kuruluş amacını ise şöyle açıklıyordu; "Türkiye ve Almanya arasında ticaret yapan yabancı şirketlere danışmanlık."

MTG ismi tesadüf değildi. Bu üç harf Muhammed Taha Gergerlioğlu'nun baş harflerinden oluşuyordu. Ludwigshafen'deki yerel mahkemede ticaret sicil kaydı 10 Temmuz 2015'te silinen şirketin ana sözleşmesi, hissedarların listesi ve yöneticilerinin imzalarının yer aldığı 5 belgenin ayrıntıları şöyle:

1. BELGE: 23 Ekim 2011 tarihili noter imzalı bu belge 5 sayfadan oluşuyor. Belgede şirketin kurulları ile şirketin genel müdürü olan Gergerlioğlu'nun görevleri sıralanıyor. Ayrıca belgeye göre şirketin kurulması için Gergerlioğlu'nun 12 bin 500 Euro para yatırdığı bilgisi veriliyor. Bu paranın yarısı olan 6 bin 250 Euro ise şirketin malvarlığı olarak açıklanıyor.

2. BELGE: 25 Ekim 2011 tarihli bu belge şirketin 11 sayfadan oluşan ana sözleşmesi. Belgede MTG GmbH'nın kuruluş amaçları sıralanıyor. Türkiye ve Almanya arasında ticaret yapan firmalara danışmanlık yapılacağı belirtilirken, şirketin ana sermayesinin 25 bin Euo'dan oluştuğu ve iki ortağının bulunduğu ifade ediliyor. Buna göre Muhammed Taha Gergerlioğlu ve Göksel Güler 12 bin 500'er Euro yatırıyor. Sözleşmenin diğer maddeleri ise Almanya'da geçerli olan limidet şirketi sözleşmelerinden kopya edilerek yapıştırılmış.

3. BELGE: Şirketin kuruluşuna dair noter tasdikli bu belge 25 Ekim 2011 tarihine ait. 5 sayfadan oluşan belgede Gergerlioğlu ve diğer ortağı Göksel'in kişisel bilgileri yer alıyor. Gergerlioğlu'nun Almanca bilmediği için İsmail Acis adlı bir çevirmen aracılığıyla belgenin kendisine tercüme edildiği belirtiliyor.

4. BELGE: 17 Temmuz 2014 tarihli noter imzalı hissedarlar listesi. Şirketin bütün mal varlığı olan 25 bin Euro'nun Gergerlioğu'na ait olduğu belirtiliyor. Gergerlioğu'nun İstanbul'daki açık adresi ve kimlik bilgileri yer alıyor. 25 bin Euro para miktarı tesadüfü değil. Zira Alman hukukuna göre bir limited şirketinin kurulması için en az 25 bin Euro sermaye gerekiyor. 2011'den 2014'de kadar geçen sürede şirket sermayesi ise hiç artırmamış. Çünkü asıl amaç  ticaret yapmak değil, istihbarat ağını oluşturmaktı.

5. BELGE: Ludwigshafen Sulh Mahkemesi'nin ticari sicil belgesi. 30 Aralık 2011'de kaydı yapılan şirketin 10 Temmuz 2015 tarihinde kaydının silindiği belirtiliyor.

GERGERLİOĞLU VE EKİBİNİN TOPLADIĞI BİLGİLER!

Bu belgelerden anlaşılıyor ki Gergerlioğlu ve ekibi 2011 tarihinden itibaren iş başındaydı. Casusluk ağının gönderdiği bilgiler ise kurulan paravan şirkette toplanıyor, burada ayıklanarak Ankara'ya gönderiliyordu. Üstelik Gergerlioğlu bu şirket sayesinde hiç bir engele takılmadan Almanya'da ikamet edebiliyordu. Fakat Gergerlioğlu'nun faaliyet alanı sadece Almanya ile sınırlı değildi.

Gergerlioğlu’nun gözaltına alındığı sırada üzerinde çıkan pasaportunda İngiltere, Suudi Arabistan, Mısır, Lübnan, Slovenya, Bulgaristan, Birleşik Arap Emirlikleri ile Yunanistan’a sık sık seyahat ettiği görülüyordu. Almanya’daki belli başlığı güzergahı ise Bonn, Bochum, Stuttgart, Frankfurt ve Köln kentleriydi.

Gergerlioğlu ve ekibi Eylül 2015'te Koblenz Eyalet Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkarıldı. Federal savcı 40 sayfalık iddianame hazırlamıştı. Savcılık 4 bin telefon görüşmesinin gerçekleştiğini bunlardan bin tanesinin Almanya'da casusluk faaliyeti nedeniyle yapıldığını tespit etmişti. İddianamede Gergerlioğlu'nun görevi şöyle tarif ediliyordu:

“Sanık Gergerlioğlu, Türk istihbaratının (MİT) gezgin bir yönetici elemanıdır. Gergerlioğlu yönetici eleman olarak, gayri resmi bir istihbarat çalışanlarından oluşan karmaşık bir ağı denetliyor ve yönetiyordu.  Almanya'da gözaltına alınana kadar bir çok kaynak ile buluşmuş ve buradaki kişiler hakkında bilgi toplamış, istihbarat görevi yapmıştır. Topladığı bilgileri Türk emniyet sistemindeki, ardında bulunan kişilere iletiyordu."

İddianamede ekibin ne kadar ayrıntılı çalıştığı ve bilgileri nasıl topladığı deşifre olmuştu. Alman polisinin tespit ettiği telefon görüşmeleri ve yazışmalarda Kürtlerle ilgili en çarpıcı bilgiler ise şunlardı:

- 9 Nisan 2014 günü DİTİB'in Bielefeld'de görev yapan Aziz Ateş isimli bir imamı Gergerlioğlu’na WhatsApp üzerinden Êzidilerin düzenlediği bir gösteriden fotoğraflar gönderiyor.

- Gergerlioğlu’nun kurduğu paravan şirketin ortağı Göksel Güler 9 Ocak 2014’te Mannheim kentinde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için gerçekleşen gösteriden fotoğraflar gönderiyor.

- Gergerlioğlu yakalandığı sırada üzerinde bulunan bir not defterinde birçok bilgi ve isim yazılıydı. Söz konusu defterde en çok dikkat çeken ise Türk askerlerine ilişkin bilgilerdi. Bu askerlerin çoğu ise Kürdistan'da görev yapıyordu.

NEDEN GERGERLİOĞLU SEÇİLDİ?

Şüphesiz Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında "sosyometri danışmanlığı" yapan Muhammed Taha Gergerlioğlu'nun Almanya'daki istihbarat çalışmaları için seçilmesi tesadüf değildi. Dedesi Abdurrahman Efendi de 2. Abdülhamit döneminin danışmanlarından birisiydi.

1956 yılında babasının yedek subaylığı esnasında Urfa’da dünyaya gelen Gergerlioğlu, 1974 yılında Milli Selamet Partisi (MSP) Gençlik Kolları Başkanlığı yaptı. 1976 yılında Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) kuruluşunda yer aldı ve çalıştı. 1977 yılında ise Gergerlioğlu Akıncılar Teşkilatı kuruluşunda görev yaptı.

Bursa’da muhasebe ve mali müşavirlik bürosu açan Gergerlioğlu 2002 yılında sosyometri stratejisti danışmanlığı ile kamuda çalışmaya başladı. Sırası ile Halk Bankası İcra Kurulu Başkan Danışmanlığı, TMSF iştiraki Denetim Kurulu Üyeliği, Başbakanlık Sosyometri Danışmanlığı görevlerinde bulundu.

Gergerlioğlu Almanya'da serbest bırakıldıktan sonra Ulusal ve Uluslararası Resmi Kurumlar Koordinatörlüğü ile Uluslararası Sivil İnisiyatif Merkezi koordinatörlüğüne atandı.

İRAN DA ŞEREFKENDİ İÇİN PARAVAN ŞİRKET KURMUŞTU!

PDK-İran Genel Sekreteri Dr. Sadık Şerefkendi ve 3 arkadaşı 17 Eylül 1992 günü Berlin’de İran istihbaratının ölüm komandolarının hedefi olmuştu. Dr. Şerefkedi ile birlikte PDK-İ’nin Avrupa temsilcisi Fattah Abdoli, PDK-İ’nin Almanya temsilcisi Homayoun Ardalan ve İranlı muhalif Nuri Dehkurdi hayatını kaybetmişti.

Daha sonra suikast için geniş bir hazırlık yapan İran istihbaratının bu iş için Almanya'da paravan bir şirket kurduğu ortaya çıkmıştı. Dönemin istihbarat bakanı Ali Fallahian'ın talimatıyla kurulan bu şirketin adı "Samsam Kala" idi ve sözde Almanya-İran arasında ticaret yapıyordu. Dr. Şerefkendi suikastını gerçekleştirecek ekibin elemanları bu şirket adına 1992 yılının yaz aylarında Berlin'e gelmiş ve suikast için hazırlıklar yapmıştı.