Almanya MİT'in suikast listesini gizliyor

Almanya, MİT'in Mart ayında İçişleri Bakanlığı müsteşarı Emily Haber'e verdiği bir listeyi üzerinden 2 ay geçmesine rağmen açıklamıyor.

100'den fazla ismin yer aldığı listede Almanya'da yaşayan Kürtlerin yanı sıra Türk sol gruplarından isimlerin de yer aldığı belirtiliyor.

MİT Müsteşarı Fidan’ın, Şubat ayındaki BND Başkanı Kahl'e "Bu isimler için işbirliği istiyoruz" diyerek verdiği birinci listede Gülen cemaati üyeleri vardı. Kısa bir süre geçmeden liste deşifre edilmiş ve listede yer alan Gülen cemaatine yakın isimler, Alman güvenlik birimleri tarafından uyarılmıştı.

Mart ayının ilk haftasında Ankara'ya giden Alman İçişleri Bakanlığı müsteşarı Emily Haber Türk hükümet yetkilileriyle bir araya gelmişti. Şubat ayının başında Türkiye'ye giden Alman başbakanı Angela Merkel'in heyetinde de yer alan Haber'in bu ikinci ziyareti dikkat çekmişti.

Almanya'nın haftalık gazetesi Die Zeit, 6 Nisan 2017 tarihli sayısında müsteşar Emily Haber'e ikinci bir MİT listesinin verildiğini yazmıştı. Bu bilgiyi Alman güvenlik kaynaklarına dayandıran gazete, Haber'in Almanya'da MİT tarafından takip edilen kişilerin yer aldığı bu listeyi Berlin'e döndükten sonra Federal Kriminal Dairesi (BKA) ve iç istihbarat kurumu olan Anayasayı Koruma Örgütü'ne verdiğini bildirmişti.

HÜKÜMET: 2. LİSTEDE KÜRTLER VAR

ANF'nin federal meclise yakın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre ise müsteşar Haber'e verilen ikinci MİT listesi 26 Nisan 2017 günü Federal Meclis'in İçişleri Komisyonu'nda gündeme geldi. Komisyon üyesi vekillerin ısrarla "Bu listede kimler alıyor?" sorusu karşısında hükümet yetkilileri listede Almanya'da yaşayan Kürtlerin yer aldığını ifade ettikleri öğrenildi.

100'den fazla ismin yer aldığı listede Türk istihbaratı MİT'in Almanya'da yaşayan Kürt aktivist ve siyasetçileri düzenli şekilde takip ettiği, onlar hakkında ayrıntılı bilgiler topladığı belirtiliyor. Listede ayrıca DHKP-C ve TKPM-L üyesi veya sempatizanı oldukları iddiasıyla MİT tarafından takip edilen bazı isimlerin de yer aldığı öğrenildi.

Federal hükümet, listede yer alan ayrıntıları komisyon üyelerinden saklamaya çalıştı. Hükümetin listenin Gülenci değil de Kürt aktivistlerine ait olduğu için bu tutumu sergilediği belirtiliyor. Ayrıca üzerinden iki ay gibi uzun bir sürenin geçmesine rağmen Alman güvenlik birimlerinin bu listeyi kamuoyu ile paylaşmaması ve listede yer alan isimleri uyarmaması dikkat çekici.

ALMANYA GÜLENCİLERİ UYARMIŞTI!

Fakat bu listenin aksine, geçtiğimiz Şubat ayında Münih konferansı sırasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Almanya’da dış istihbarattan sorumlu Federal Haber Alma Servisi (BND) Başkanı Bruno Kahl’a verdiği birinci liste hemen deşifre edilmişti.

“Federal Almanya Cumhuriyeti’ndeki FETÖ/PDY (Paralel Devlet Yapılanması)” adını taşıyan dosya, bir süre sonra Kahl tarafından, iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’na iletilmişti. MİT'in "Bu kişiler için işbirliği istiyoruz" talebiyle dosyada 300'den fazla isime yer verilmişti.

Gülen cemaatine yakın oldukları belirtilen söz konusu bu kişiler teker teker Alman polisi tarafından çağrılarak "Can güvenliğiniz tehlikededir, sakın Türkiye'ye ve herhangi bir şekilde Türk konsolosluklarına gitmeyin" uyarısı yapılmıştı.

MİT LİSTELERİ GENİŞ BİR İSTİHBARAT AĞI İLE HAZIRLIYOR

BND'ye verilen birinci liste gibi, İçişleri Bakanlığı müsteşarı Emily Haber'e iletilen ikinci liste de Almanya'daki MİT elamanları tarafından kamuoyuna açık kaynaklar yerine, geniş bir istihbarat ağı tarafından "yakın takip" sonucu hazırladığı belirtiliyor.

Listelerde yer alan isimlerin ev adresleri, ev ve cep telefon numaraları dışında özel hayatlarına ilişkin de 24 saat ayrıntılı bilgilerin yer aldığı ifade ediliyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında Kongra- Gel Eş Başkanı Remzi Kartal ile Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCD-E) Eş Başkanı Yüksel Koç’a MİT Almanya’da suikast planladığı ortaya çıkmıştı. Bu planla bağlantılı olarak 15 Aralık 2016 günü Hamburg'da MİT ajanı Mehmet Fatih Sayan Alman polisi tarafından gözaltına alınmıştı.