Almanya Türkiye’ye silah ihracatını durdurdu!

Alman hükümeti, Kuzey ve Doğu Suriye’ye işgal saldırılarını sürdüren Türkiye’ye silah satışlarını durdursa da son iki yılda yüz milyonlarca Euro değerinde silah Ankara’ya teslim edilmişti.

Yarın yayınlanacak Bild am Sonntag gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılar nedeniyle Türkiye’ye yeni silah satışlarına ilişkin izin verilmeyeceğini söyledi. Maas, yasağın Suriye’de kullanılması olası silahlar için olacağını belirtti.

Alman bakan, federal hükümetin son yıllarda Türkiye’ye silah satışlarına ilişkin katı kurallar konduğunu da iddia etti.

RAKAMLAR TAM TERSİNİ SÖYLÜYOR

Alman hükümetinin kararına rağmen samimi bir duruşun ortaya konmadığı biliniyor. Ocak-Mart 2018 arasında Efrîn’e yönelik işgal saldırılarına rağmen Türkiye’ye 2018’de 243 milyon Euro değerinde silah satışı yapıldı. Bu ise 2018’de Almanya’nın yaptığı tüm silah satışlarının (771 milyar Euro) üçte birine yakınına denk geliyor.

Benzer şekilde AKP-MHP faşizminin aylardır Rojava sınırına yönelik saldırı hazırlıkları ve tehditleri sürüyordu. Buna rağmen sadece bu yılın ilk 4 ayında Türkiye’ye 184 milyon Euro değerinde silah gönderildi. Türkiye Efrîn işgalinin sene başında gerçekleştiği 2018’de Almanya’nın silah ihracatında birinci sırada iken, bu yıl da bu konumunu korumuş oldu. Öte yandan Mayıs-Ekim arasında Türkiye’ye ne kadar silah ihraç edildiği ise henüz bilinmiyor.