Almanya-Türkiye ilişkilerinde yeni dönem!

Türk dışişleri bakanı Çavuşoğlu'nun yaptığı ziyaretle son bir yılda federal Alman hükümeti ve Erdoğan iktidarı arasında yaşanan gerginlik ve krizler unutuldu.

Türk dışişleri bakanı Çavuşoğlu'nun yaptığı ziyaretle son bir yılda federal Alman hükümeti ve Erdoğan iktidarı arasında yaşanan gerginlik ve krizler unutuldu.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mevkidaşı Sigmar Gabriel ile görüşmek üzere dün Almanya'ya geldi. Gabriel'in geçtiğimiz Kasım ayında Antalya'ya yaptığı ziyarete karşılık olarak iade-i ziyaret kapsamında Gabriel'in memleketi Goslar'da Çavuşoğlu bir grubun protestosuyla karşılaştı.

Öğlen saatlerinde bir araya gelen her iki bakan görüşmenin ardından Goslar'ın eski kent merkezinde yürüyüş yaptı. Goslar İmparatorluk Sarayı'nı da ziyaret eden Çavuşoğlu'nun Gabriel ile samimi pozlar vermesi dikkat çekti.

İki bakan daha sonra görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu’nu memleketinde ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu bildiren Gabriel, her iki ülke arasındaki tarihsel ilişkilere dikkat çekti. Gabriel, Ankara ile yaptırımlara kadar varan krizlerini de "Siyasi konularda bir takım fikir ayrılığı" olarak açıkladı.

'SORUNLARA RAĞMEN İLİŞKİLERDE TIRMANMA OLDU'

İlişkilerin düzelmesi için ciddi bir iradenin söz konusu olduğunu savunan Gabriel "Gerilimleri aşmak için gerekli adımları atmak ortak bir vazifemiz" demesi ise dikkat çekti. Çavuşoğlu ile Kasım ayında yaptığı görüşmenin ardından bazı adımların atıldığını da savunan Gabriel, Türk yargısını övmekten de geri kalmadı.

Gabriel, 3 Alman vatandaşının serbest bırakılmasını "olumlu" bir gelişme olarak nitelendirirken, bundan sonra stratejik dışişleri bakanlıkları düzeyinde diyalogun yürütüleceğini bildirdi. AKP'li bakan Çavuşoğlu da görüşmenin samimi bir ortamda geçtiğini söylerken, Almanya ile yaşanan sorunlara rağmen ilişkilerde bir tırmanmanın olduğunu itiraf etti. Aynı şekilde Çavuşoğlu da iki ülke arasındaki istişare mekanizmalarından söz etti.

Suriye, Irak, Yemen ve Libya konularında Türkiye ile Almanya'nın görüşlerinin örtüştüğüne dikkat çeken AKP'li bakan "Karşılıklı güvene dayalı samimi bir şekilde bu diyalog ve işbirliğini sürdürmek istiyoruz. Türkiye-Almanya ilişkilerini tekrar yoluna koyarak daha da ileri bir noktaya götürme konusunda samimiyiz" diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: PKK KONUSUNDA BEKLENTİLERİMİZ VAR

Basın toplantısının soru-cevap bölümünde bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, PKK ve Gülen yapılanması konusunda "Almanya’dan beklentilerimiz var" dedi. Gabriel'e ise dün Der Spiegel dergisine verdiği demeç soruldu. Gabriel bu demecinde Almanya’dan Türkiye’ye silah ihracatına onay verilmemesinin Deniz Yücel vakası ile bağlantılı olduğunu söylemişti.

Ancak bu sözlerinden çark ederek bu kez şöyle konuştu: "İki konunun birbirine karıştırılması doğru değil. O söyleşide bu iki konu birbirine karıştırılmadı. Karıştırılması da mümkün değildir. Mevcut içtihat gereği NATO ortakları arasında silah ihracatında kısıtlamalara gitmek sadece belirli koşullar altında mümkündür. Deniz Yücel vakasını savunma konularıyla hiçbir şekilde birbirine karıştırmadım." Gabriel'in sözleri, gazeteci Yücel'in tutukluğuna rağmen Türkiye'ye silah ihracatının devam edeceği anlamına geldi.

ÖZDEMİR'DEN KİRLİ PAZARLIK UYARISI!

Çavuşoğlu'nun ziyaretini değerlendiren Yeşiller Partisi Eş Başkanı Özdemir ise Almanya-Türkiye arasında olası bir kirli pazarlık konusunda uyardı. Çavuşoğlu'nun Gabriel görüşmesini önemli bulan Özdemir'e göre Türk hükümetinin yakınlaşması ve diyalog kurması ise samimi değil. Türkiye'nin izole olduğu için ve ekonomik sorunlar yaşadığı için Almanya ile yeni bir dönem başlatmak istediğini belirten Özdemir devamla şöyle konuştu:

"Türkiye'deki rehinlerin serbest bırakılmasının ödülü olarak panzer fabrikası kurulması olmamalı. Türkiye azami bir hukuk devletinin standartlarını yakalamadığı sürece, muhalif politikacılar ve Kürt gazetecileri cezaevinde olduğu sürece ve olağanüstü hal sürdüğü sürece ilişkiler normalleşmemeli, gümrük birliği anlaşması genişletilmemeli ve silah satışı olmamalı."

ALMAN BASININA GÖRE 'BUZ DEVRİ' BİTTİ!

Çavuşoğlu-Gabriel ikilisinin görüşmesine ilişkin yaygın Alman basınında yer alan yorumlara göre ise Türkiye-Almanya ilişkilerde artık yeni bir sayfa açıldı. Die Welt gazetesi "Goslar'da Gabriel ve Çavuşoğlu diplomatik buz devrini kapattı" başlığıyla görüşmeyi duyururken, Focus dergisinin internet sitesi ise "Almanya ve Türkiye yeniden yakınlaşıyor" başlığını kullandı.