Almanya’da mülteci çocukların eğitim sorunu büyüyor
Almanya’da mülteci çocukların eğitim sorunu büyüyor
Almanya’da mülteci çocukların eğitim sorunu büyüyor
Almanya’da bu yılın ilk 8 ayında yapılan iltica başvuruları 130 bin ile son yılların en yüksek oranına ulaştı. Mülteci sayısının artmasıyla birlikte, binlerce mülteci çocuğun eğitim hakkından yararlanması için gerekli altyapının olmadığı ortaya çıktı.
WDR televizyonunda sunulan WESTPOL adlı programın bu akşam yayınlanacak bölümünde verilen bilgilere göre, Nordrhein-Westfalen (NRW) eyaletindeki büyükşehirlerde mülteci çocuklar için yeterli sayıda sınıf bulunamıyor. 17 milyonu aşkın nüfusuyla Almanya nüfusunun beşte birinden fazlasının yaşadığı eyalette son yıllarda artan mülteci sayısı nedeniyle, mülteci çocuklarının eğitimine ilişkin ciddi sorunlar yaşanıyor.
Essen kentinde geçtiğimiz Pazartesi günü düzenlenen Mülteciler Zirvesi’nde konuşan NRW’li politikacılar, mülteci çocuklara eğitim şansının sağlanması için gerekli çabaların sarfedileceği sözü vermişlerdi. NRW Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann, “Hep birlikte bu insanların (mültecilerin) potansiyelini geliştirmek istiyoruz” diyerek, mülteci çocukların eğitimine ilişkin çalışmaların koordineli bir biçimde yürütüleceğini söylemişti.
NRW Eğitim Bakanlığı’nın eyalet genelinde 3 bin yeni öğretmen ataması yapılması için harekete geçtiği ve yeni öğretmenlerin ilçe (Bezirk) yönetimleri tarafından ihtiyacı olan kentlere dağıtılacağı bildiriliyor.
NRW Eğitim Bakanı’nın vaatlerine rağmen, eyaletteki birçok kentte mülteci çocukların yüzlercesi sınıf yetersizliği nedeniyle okula gidemezken, çocukların ülkelerinde maruz kaldıkları baskılar nedeniyle yaşadığı sorunlar dikkat çekici boyutlarda.
ALMANCA ÖĞRETMENİ VE PSİKOLOGLARA İHTİYAÇ VAR
Eğitim ve Öğretim Birliği Sendikası (VBE) eyalet Sekreteri Udo Beckmann’a göre, NRW eyaletindeki okullarda mülteci çocuklara ilişkin çözüm önerileri oldukça ‘genel’ kalırken, acilen kesin çözümler bulunması gerekiyor. Beckmann, “Birçok okul mülteci çocuklarının artışından kaynaklı yığılmayı karşılamakta zorlanıyor. Mülteci çocuklarının alındığı kabul sınıfları kapasitesinin üstünde dolu durumda. Üstelik, Ortadoğu’daki çatışma bölgelerinden gelen çocuklar hem travma halinde veya depressifler. Bazılarında ise intihar etme riski dahi bulunuyor” dedi.
Beckmann, mülteci çocuklarının büyük kısmının yaşadıkları Almanca sorunu nedeniyle de kendilerini yabancısı oldukları bir ülkede tecrit içinde hissettiklerinin de altını çizdi. VBE yöneticisi, NRW’deki okullarda Almanca öğretmenlerinin yanı sıra, psikolog desteğine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Udo Beckmann, okul öğretmenlerinin psikologlar gibi hizmet veremeyeceğini dile getirirken, okullarda acilen psikolog açığının kapatılmasını istedi.
OTURUM SÜRELERİ NEDENİYLE MESLEKİ EĞİTİMDE YER BULAMIYORLAR
İlk ve orta öğrenimin yanı sıra, mülteci çocukların mesleki eğitim alanında yaşadıkları zorluklarda dikkat çekici boyutlarda. Birçoğunun uzun süreli oturum yerine geçici oturum müsadelerinin olması nedeniyle mülteci çocuk ve gençler meslek eğitimleri için işyeri bulmakta zorlanıyorlar.
Almanya’da mesleki eğitimler genel olarak 3 yıl sürüyor ve son rakamlara göre ülke genelinde on binlerce işyerinde mesleki eğitim için başvuracak gençlere ihtiyaç var. Ancak, mültecilerin geçici oturum iznine sahip olmaları, işverenlerin bu gençleri istihdam etmelerine engel teşvik ediyor.
Federal Almanya Eyaletler Meclisi’nde geçtiğimiz aylarda kabul edilen kanunla, ülkeye gelen mültecilere başvuru tarihinin üçüncü ayının dolması ardından çalışma izni veriliyor. Ancak birçok insan hakları kuruluşu, çalışma hakkının iltica başvurusunun ilk gününden itibaren verilmesini ve böylelikle mültecilerin çalışma hayatına daha çabuk adapte olabilmesini savunuyor.
NRW eyaletindeki mülteci çocukların eğitim sorununun ele alınacağı WESTPOL adlı program bu akşam saat 19:30’da NDR televizyonunda yayınlanacak.