Alman rehineler Leopard tanklarıyla mı takas edilecek?

Allman Dışişleri Bakanı Gabriel'in itiraf ettiği, ancak daha sonra çark ettiği Erdoğan rejiminin rehin tuttuğu Alman vatandaşları üzerindeki kirli pazarlık netleşiyor.

Almanya'nın önde gelen savunma firması Rheinmetall ile Türkiye'nin Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) arasında cephane üretimi ve modernizasyonuyla ilgili bir birçok anlaşma imzalanmıştı. Projede ait Leopard tanklarının modernizasyonu ile Türk savaş uçaklarının cephanesinin Türkiye'de üretilmesi de vardı.

Erdoğan rejimi için yaklaşık 7 milyar Euro tutarındaki tank projesi Altay'ın, 100 ile 200 tanklık ilk bölümünün ihalesini Rheinmetall ile Türk kamyon ve otobüs üreticisi BMC firması almıştı. Her iki firmanın Ankara'da kurdukları RBSS'nin RBSS'nin hisselerinin yüzde 40'ı Rheinmetall'in.

Toplam bin panzerin ilk siparişine ilişkin federal Alman hükümetinin bu yıl karar vermesi gerekiyor. Daha önce Rheinmetall'in CEO'su Armin Papperger ise Türk ordusuna yönelik birçok projenin beklemede olduğunu söylemişti. Papperger, Türk ordusuna verilecek tankları 2015'de Türkiye’de üretmeye karar vermiş ve bunun için Erdoğan'ın sarayına çıkmıştı.

Alman silah tüccarı Pappanger "Türkiye ile ilişkiler düzelmedikçe, Almanya'dan satışlara onay çıkması zor" diyerek topu Merkel hükümetine atmıştı. Öyle görünüyor ki Rheinmetall'in Türkiye'de iş yapabilmesi için her iki hükümetin yeniden dost olması gerektiğini ima eden Papperger'in imdadına yeni koalisyon hükümeti kurulmadığı için hala dışişleri bakanlığı koltuğunda oturan Sigmar Gabriel yetişti.

GABRİEL SİLAH LOBİSİNE ÇALIŞIYOR!

Cumartesi günü Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu memleketinde ağırlayan Gabriel önce "Deniz Yücel bırakılsın, biz de Türkiye'ye silah ihracatına onay veririz" şartını dile getirmişti. Ancak daha sonra Çavuşoğlu ile yaptığı basın toplantısında bu sözlerinden çark eden Gabriel, Türkiye'nin NATO üyeliğinden söz ederek "Biz zaten Türkiye'ye her türlü desteği veriyoruz" dedi.

Hem Almanya'nın son dönemdeki siyaseti yüzünden Erdoğan iktidarının Rheinmetall ile iş yapmamak istemediği, hem de Berlin yönetiminin panzer fabrikasına onay vermemesi yüzünden Alman silah lobisinin Merkel hükümetine baskısını artırdığı belirtiliyor.

Sosyal demokrat politikacı Gabriel'in bu kirli pazarlıkta seçilmesi ise tesadüf değil. Zira onun bakanlığı sırasında özellikle de 2015 yılında, Almanya'nın silah satışında patlama oldu. O yıl Katar ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra Türk ordusuna milyonlarca Euro değerin silah satıldı. Türk ordusu o dönem bu silahları Kuzey Kürdistan'da şehir ve ilçelerin yıkımında kullandı.

'TÜRK HÜKÜMETİNE BİR ÇAKI BİLE VERİLMESİN'

Alman muhalefeti ise Gabriel'in bu kirli pazarlığına sert tepki gösteriyor. Yeşiller Partisi'nin ardından Sol Parti cephesinden de Gabriel'e ciddi suçlamalar yapılıyor. Alman haber ajansı DPA'ya konuşan Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, Gabriel'in AKP rejimiyle ilişkisini eleştirerek "Türkiye'deki diktatörlüğün güçlendirilmesi diyaloğa katkı sağlamaz" dedi. Dağdelen, bir diktatörlüğe silah satmanın barışın bozulmasına katkı sunacağını söyledi.

Sol Partili politikacı Türkiye'deki Alman rehinelerin silah ve bir tank fabrikası karşılığında takas edilmesinin ise "Bu durum federal hükümetin siyasi iflası ve başarısızlığını kabulüdür" şeklinde yorumladı. Erdoğan'ın diktatörlüğüne değil büyük bir tank fabrikası, bir çakı bile satılmamasını isteyen Dağdelen "Merkel ve Gabriel'in mantığına göre Alman silahlarına sahip olmak isteyenler önce Almanları rehin almalı ve sonra da onları bırakmalı" dedi.

CDU'DAN GABRİEL'E ELEŞTİRİ

Gabriel'in AKP hükümetiyle bu kadar 'içli-dışlı' olması ise Başbakan Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) cephesinde ise rahatsızlığa yol açtı. Almanya'nın günlük gazetelerinden "Süddeutschen Zeitung"a konuşan CDU'nun dışişleri politikacısı Norbert Röttgen, Gabriel'in Türk hükümetiyle yakınlaşma çabasını iç siyasete yönelik bir hamle olarak yorumladı.

Gabriel'in aylardır devam eden birbiriyle çelişen sözlerine dikkat çeken Röttgen "Bir gün Alman rehinelerinin Türkiye cezaevlerinde rehin tutulduğu sürece silah satışının olmayacağını söylüyor, diğer gün ise silah satışının bu rehinelerle alakasının olmadığı belirtiliyor" dedi. CDU'lu politikacıya göre Çavuşoğlu'nun Almanya ziyaretine rağmen Türkiye ile sorunlar hala devam ediyor.