Alanya'daki tutsaklara baskılar artıyor

Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi'nde artan hak ihlalleri aileleri endişelendiriyor.

Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Selahattin Dilek, İbrahim Ertaş ve Ali Yapan, aileleriyle yaptıkları telefon konuşmasında cezaevlerinde artan hak ihlallerine dikkat çekerek, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

Türkiye'nin gündeminden düşmeyen ve her geçen gün artan işkence, keyfi uygulama ve insan onurunu zedeleyen yaklaşımlarla tanınan cezaevleri giderek kötüleşiyor.

'PSİKOLOJİK SAVAŞ VE BASKI VAR'

Yaklaşık iki yıldır Alanya L Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Dilek, şunları anlattı:

"Gece yarısı yapılan baskınlar her geçen gün artmaktadır, bununla yürütülen bir psikolojik savaş ve baskı var. Günlerce süren gece baskınları mahkumları uykusuz bırakmakta ve gün boyu huzursuz etmektedir. Bununla amaçlanan insanların günlük yaşamlarını sekteye uğratmaktır."

'SESSİZ KALINMAMALI'

Bu süreçte artan ihlallerin insani ve hukuksal olarak suç teşkil ettiğini ve kamuoyunun buna sessiz kalmaması gerektiğini belirten Dilek, "Bize dayatılanların hiçbirinin insani ve hukuki izahatı yoktur, keyfi uygulamalardır. İnsan hakları savunucuları ve demokrasiden yana olan herkesin bizlerin sesi olmasını bekliyoruz" diye ekledi.

'ÇIPLAK ARAMA DAYATILIYOR'

İnsan onurunu zedeleyen diğer bir işkence türü olan çıplak aramaları değerlendiren Ertaş, "Bizleri en çok zorlayan diğer bir uygulama da çıplak aramadır. Son zamanlarda artan ihlallerin başında bu yöntem bulunmaktadır. Çıplak aramaya karşı çıkan mahkumlara işkence ve kaba dayak uygulanmaktadır. Ya da mektup, telefon dışarıyla kontakt kurma, bir bütünen iletişim cezası verilmektedir" dedi.

'TEDAVİ HAKKI ENGELLENİYOR'

Her mahkumun en doğal hakkı olan tedavi olma hakkının bu süreçte en çok ihlal edilen haklardan olduğunu belirten Yapan ise şunları dedi: "Hasta olan arkadaşlarımızın tedavisi yapılmamaktadır. Doktora gitmesi gereken arkadaşlarımız, yol boyunca hakaret ve baskıya maruz kalmaktadır. Ring aracında saatlerce dolaştırılarak, sıcaktan bunaltarak doktora götürülmeden cezaevine geri getirilmektedirler."

AİLELERDEN ÇAĞRI

Tutuklu aileleri çocuklarıyla yaptıkları telefon görüşmesinden sonra, insani kurumların bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirtti.