AKP, öðrencileri zorla savaşa götürecek!

AKP, öðrencileri zorla savaşa götürecek!

AKP rejimi muhalif üniversite öðrencilerine karşı yürüttüðü polis ve yargı terörüyle yetinmeyecek bu kez, 29 yaşını doldurmuş olanları zorla savaş götürme kararı aldı.

Bir yandan zorla askerlik uygulaması tüm tepkilere raðmen ortadan henüz kaldırılmazken, diðer yandan üniversite öðrencileri de Kürtlere karşı yürütülen savaş zorla götürülmek isteniyor.

Bugün gazetesinin haberine göre Milli Savunma Bakanlıðı (MSB), Yükseköðretim Kurulu'nun (YÖK) ortak kararı nedeniyle 29 yaş sınırının üstünde olan öðrenciler bu yıl kayıt yaptıramadı.

MSB’nin YÖK’e gönderdiði yazıda 29 yaşından büyük öðrencilerin askerliklerinin ertelenemeyeceðini, askerlik yapmaları halinde eðitimlerine devam edebileceði belirtildi. Üniversite yönetimlerinden bu karara herhangi bir itiraz gelmedi. Aksine AKP rejiminin “savaş karargahları” gibi davranarak, kayıt yapacak öðrencilerden askerlik durum belgesi istemeye başladı.

Habere göre, belge alamayan ve askerliði ertelenmeyen öðrenciler askere çaðrıldı. Kürtlere karşı savaşın şiddetlendiði bir dönemde yetirilen bu tedbir çerçevesinde, öðrenciler ancak 15 ay askerlik yaptıktan sonra öðrenimlerini tamamlayabilecek. Askere gitmeyen öðrencilerin ise üniversiteden kaydı silinebilecek.

Eðitim-Bir-Sen, MSB'ye başvurarak söz konusu öðrencilerin eðitimlerine devam etmesini istedi. Ancak olumsuz cevap aldı.

Eðitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, YÖK ile de görüştüklerini söylerken, aldıkları şu cevabı aktardı: "Bazı çekincelerimiz var. Terör örgütü mensupları bilerek okulu uzatıyor ve böylece üniversitelerde faaliyet gösterme fırsatı buluyor. Tedbirimizi ancak bu şekilde alabiliyoruz.”

12 Eylül faşist askeri darbenin bir mirası olan YÖK’ün hedefinin yine muhalif öðrenciler olduðu anlaşılıyor. Yüzlerce öðrenci bugün AKP rejiminin cezaevlerine bulunuyor. Baskılar polis ve yargı terörü ile sınırlı deðil, üniversite yönetimleri de muhalif öðrencilere karşı sürekli tetikte.

Öðrencilere askerlik dayatmasının, Türk ordusunun gerilla karşısında “aðır kayıplar” verdiði bir dönemde yaşanması da dikkat çekti. Savaşın sona ermesi için Kürtlerin talepleri karşısında herhangi bir olumlu adım atılmazken, hükümet daha fazla genci ölüme götürüyor.