AKP'nin mülteci kozu insanlık dışı hal aldı

İdlib'de ağır kayıp veren Türk devleti, yine koz olarak mültecileri kullanıyor ve otobüslerle sınıra taşıyor. Yunanistan ise "Müsamaha edilmeyecektir" dedi.

Suriye'de işgalci saldırılarını sürdüren ve İdlib’de büyük kayıp veren Türk devleti, Batı'dan destek almak için koz olarak yeniden mültecileri öne sürdü. AKP’nin yönetimindeki belediyeler, otobüslerle mültecileri sınırlara taşıyor.

AKP, OTOBÜS OTOBÜS MÜLTECİ TAŞIYOR

Ege kıyılarında deniz yoluyla Yunan adalarına geçişler olurken, Edirne'de ise Yunanistan ve Bulgaristan sınırına mülteci yığınağı oldu. Yunanistan'a geçmek için Pazarkule Sınır Kapısı'na getirilen yüzlerce mültecinin bekleyişi sürüyor. Mülteciler dün sabah saatlerinden beri otobüs ve minibüslerle Edirne'ye taşınıyor.
İstanbul'un Zeytinburnu, Esenler, Esenyurt, Fatih gibi ilçelerinde de dün çok sayıda mülteci sınıra taşındı. AKP’li belediyeler, valilikler ve kaymakamlıkların desteğinin yanı sıra hükümete yakın dernekler de otobüs otobüs mülteci taşıyor.
Farklı kentlerden de çok sayıda mülteci İstanbul'a getiriliyor.
İstanbul Esenler Otogarı’nda binlerce mülteci sınır kapılarına hareket etmek üzere yola çıkarken, otobüs firmaları 5 dakikada bir Edirne’ye otobüs kaldırıyor.

YUNANİSTAN: SORUMLUSU BAŞKALARI

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, kayda değer sayıda mültecinin Türkiye-Yunanistan sınırına biriktiğini ve yasa dışı bir şekilde ülkelerine giriş yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Miçotakis, "Suriye'de yaşanan trajik olaylardan Yunanistan sorumlu değildir. Dolayısıyla başkalarının aldığı kararların getirdiği sonuçlara katlanamaz. Bugünkü durum hakkında AB ülkelerini bilgilendirmiş bulunuyorum" dedi.
Miçotakis, "Gayet açık konuşuyorum: Yunanistan'a yasa dışı girişlere müsamaha edilmeyecektir. Sınır güvenliğimizi güçlendiriyoruz" diye belirtti.

AF ÖRGÜTÜNDEN ÇAĞRI

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Araştırma Direktör Yardımcısı Massimo Moratti de Avrupa'ya güvenli geçişin sağlanması gerektiğini söylerken, "Yunanistan ve Bulgaristan, koruma arayan insanların topraklarına girmesini temin etmeli ve sınır muhafızları da sınırda toplanan insanlara karşı aşırı güç kullanmaktan geri durmalı" dedi.
"Geçerli belgeleri olsun ya da olmasın sığınmacılara resmi sınır geçişlerinden giriş izni verilmeli. AB'nin dış sınırlarına sahip ülkeleri yeterli sayıda, uygun konumda ve güvenli sınır geçiş noktasını sığınmacılara açık tutmalı" diyen Af Örgütü, AB Komisyonuna da sığınmacıların uygun şekilde karşılanması ve sığınma prosedürleri konusunda Bulgaristan ve Yunanistan'a gerekebilecek her türlü desteği koordine etme çağrısı yaptı.

GÖÇMEN DAYANIŞMA AĞI: SAVAŞ POLİTİKALARININ SONUCU

Göçmen Dayanışma Ağı ise Türk hükümetinin Avrupa Birliği (AB) ile olan ilişkilerinde mültecileri bir şantaj aracı olarak kullandığını belirtti.
Açıklamada, "Savaş politikalarının neticesinde hali hazırda yerlerinden edilmiş olan mültecileri kendi şantaj siyasetlerine konu edenler, ırkçılığın normalleştirildiği mevcut siyasal iklimden de sorumludurlar. Sürdürmekte ısrar ettikleri bu politikalar ırkçılığı körüklemeye ve insanların hayatını tehlikeye atmaya devam ediyor” denildi.