Aileye parçalanmış üç cenaze gösterildi!

HPG’li Mercan Erkol’un cenazesini almak isteyen ailesine, bir mezardaki parçalanmış 3 cenaze gösterildi.

Amed'in Kulp ilçesi kırsalındaki Guhermê bölgesinde 16 Kasım 2017 günü çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG’li Mercan Erkol’un (Berîtan Tolhildan) ailesi, aylardır çocuklarının cenazesini teslim alma çabasında. HPG’nin çatışmada yaşamını yitiren 12 kişi arasında Erkol’un yer aldığına dair açıklamasının ardından Van’da yaşayan Erkol Ailesi, çocuklarının cenazesini almak için geçtiğimiz Mart ayında ilk olarak Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’na başvurdu.

Daha sonra Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran aile, Erkol’un cenazesinin kendilerine verilmesini istedi.

Savcılık, Erkol’a dair soruşturmanın dosya numarasını verdiği aile bireylerini yeniden Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’na yönlendirdi. Yeniden Jandarma Komutanlığı’na başvuran aileden, bu kez DNA testi için kan örneği istendi. Dicle Üniversitesi Hastaneleri’ne giderek DNA örneği veren ailenin, 4 ay sonra geçtiğimiz Temmuz ayında daha DNA sonuçları çıkmadan İl Jandarma Komutanlığı tarafından telefonla aranarak cenazelerini almaları istendi. Bunun üzerine aile, çocuklarının cenazesini almak üzere savcı ve askerler eşliğinde Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda gitti.

PARÇALANMIŞ 3 CENAZE!

Mezarlık içinde yer alan kimsesizler bölümüne giden aile bireylerine, açılan bir mezardaki parçalanmış 3 cenaze gösterildi.

Savcının parçalanan cenazeleri teşhis edemedikleri için DNA sonucunu beklemelerini söylediği aile, yeniden Van’a dönüp, İnsan Hakları Derneği (İHD) başvurdu.

Erkol Ailesi, Mart ayında verdikleri DNA örneğinin 9 ay geçmesine rağmen hala sonucunun çıkmaması üzerine 22 Aralık’ta Amed'e gelerek Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği’ne (MEBYA-DER) başvurdu.

BABA ERKOL: ONUR VE VİCDAN AYAKLAR ALTINDA!

Baba Hısen Erkol, cenazelerinin 9 aydır kendilerine verilmediğini, oyalandıklarını ifade etti.

“İslamiyet’te, hak ve hukukta var mı böyle bir şey, cenazeye bu yapılır mı” diyen Baba Erkol, kendilerine yaşatılanlarla acılarına yeni acı katıldığını dile getirdi. İnsanlık onuru ve vicdanının ayaklar altına alındığı bir süreci yaşadıklarını söyleyen Erkol, sırf Kürt oldukları için bu kadar zulüm ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Baba Hısen Erkol, çocuklarının yaşamını yitirdiği günden bu yana uyuyamadıklarını belirterek, cenazelerinin bir an önce kendilerine verilmesini istedi.