Aileler devletin tahrip ettiği Sîsê mezarlığında temizlik yaptı

Aileler Amed’in Lice ilçesinde tahrip edilen bir mezarlığı ziyaret ederek, ağıtlar eşliğinde temizlik çalışması yaptı.

Lice’nin Yolçatı (Sîsê) Mahallesi’nde şehit gerillaların yer aldığı mezarlık bir çok kez devlet tarafından tahrip edildi. En son çıkan bir yangında tahribatın boyutları büyüdü.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyeleri ve bazı aileler, mezarlığı ziyaret etti.

Ziyaret sırasında, kırılan mezar taşları toplandı, temizlik yapıldı. Mezarlıktaki tablo karşısında ağıtlar yakan aileler, yanlarından getirdikleri boya ile mezarlarda kalan tuğlalar üzerine şehitlerin isimlerini yazdı.

61 yaşındaki Münevver Pasin, 1999'da çıkan bir çatışmada şehit düşen oğlu Yılmaz Azad Pasin'in mezarının tahrip edilmesine ve yakılmasına tepki gösterdi.

Pasin, “İnsan, kemiklerden ne ister, neden saldırır" diye soran anne Pasin, "Benim oğlumun mezarını yakan ve yıkanlar nasıl ki bizlerin ciğerini yaktıysa, rabbimden dilerim onlarında ciğerini yaksın. Biz yıllarca barış derken, onlar hala saldırılar yapıyor" dedi.

1992'de şehit Mizgin Tekin'in mezarını temizleyen annesi Rabia Tekin ise, "Daha önce mezarlığa geldiğimizde sevinirdik ama şimdi üzülüyoruz. Bütün mezarlıklar kırılıp, yakılmış. Devlet daha önce yıkıyordu, şimdi de yakıyor. Mezarlıkları yakmaya, yıkmaya ne hakları var? Çocuklarımız sahipsiz değildir. Kendi mezarları yakılsa kabul ederler miydi? Burada yatanların hepsinin sahibi var" ifadelerini kullandı.

Mezarlık önünde bir açıklama da yapıldı. MEBYA-DER Eşbaşkanı Şeyhmus Karadağ, mezarların tahrip edilmesini kabul etmediklerini vurguladı ve saldırıları kınadı.

Karadağ, her saldırı karşısında bölgeye geleceklerini, kutsalları olan mezarlıklarını temizlemekten geri durmayacaklarını kaydetti.