Üç ülkeden bağımsız mülteci anlaşması kararı

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin içişleri bakanlarının toplantısının yapıldığı Innsbruck’ta Almanya, İtalya ve Avusturyalı bakanlar ayrı bir mini zirvede bir araya geldi. Her üç ülke Ağustos ayına kadar AB’den bağımsız bir mülteci anlaşması için uzlaştı.

Geçtiğimiz ay Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği üyesi ülkelerin zirvesinde kıtaya yeni gelen mültecilerin durumuna ilişkin yapılan anlaşmanın pratiğe geçmesi için Avusturya’nın Innsbruck kentinde içişleri bakanları bir araya geldi.

Ancak bakanların zirvesine Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Avusturya İçişleri Bakanı Herbert Kickl ve İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin buluşması damgasını vurdu. Bir süredir Seehofer, ülkesinin sınırlarının tamamen mültecilere kapatılması ve başka ülkede kayıtları bulunan mültecilerin hızlı bir şekilde sınırdışı edilmesini savunuyordu.

Seehofer’in Alman başbakanı Merkel’e de kabul ettirdiği plan Almanya-Avusturya sınırında mültecilerin tutulacağı merkezlerin kurulmasıydı. Almanya’nın bu planı hayata geçirmesi için öncelikli olarak Avusturya ve İtalya’nın onayı gerekiyor. Çünkü Almanya’nın geri göndereceği mültecileri her ülkeden birinin kabul etmesi lazım.

Seehofer bu planı bu ülkelerin bakanlarıyla yaptığı görüşmede de yeniden gündeme getirirken, mültecilerin ilk kayıt altına alındığı ülkeye geri gönderilmesini öngören Dublin anlaşmasının da daha hızlı işlemesini istedi. Zirveye ilişkin basına konuşan Seehofer “Bütün bakanlar mülteci siyasetinde sorunların olduğu konusunda hemfikir” dedi.

Avusturyalı bakan Kickl ise AB’nin sınırlarının daha iyi korunması gerektiğini belirterek mültecilerin Avrupa dışındaki bir üçüncü dünya ülkesinde tutulması seçeneğini yeniden gündeme getirdi. Afrika’nın kuzeyindeki bir ülkede mülteciler için model merkezlerin kurabileceğini ve başvuruları oradan alabileceklerini belirten Kickl “Böylelikle Akdeniz’de ölümleri engelleyebileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

Zirve boyunca dikkat çeken görüşmeleri yapan Alman bakan Seehofer, önceki gün ayrı ayrı bir araya geldiği Avusturyalı ve İtalyan bakanlarla dün tekrar buluştu. Her üç bakan içinde Yunanistan’ın da olacağı bağımsız bir mülteci anlaşması yapma konusunda uzlaştı. Ağustos ayının başında imzalanması planlanan anlaşmaya göre İtalya ve Yunanistan’dan Almanya veya Avusturya’ya ulaşan mülteciler hızlı bir şekilde bu ülkeye tekrar geri gönderilecekler.

Bu arada zirvenin yapıldığı Innsbruck’ta AB’nin mülteci siyasetini protesto eden bir gösteri de gerçekleşti. Gösteride Avrupa’nın kıyalarında yaşanan mülteci dramının son bulması talep edildi. Yüzlerce kişinin katıldığı gösterinin hedefinde her üç ülkenin sağcı/muhafazakar bakanı vardı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)’nin verilerine göre 2018’in başından bu yana 1400 mülteci Akdeniz’de boğuldu. Bunlardan en az 1074’ü Libya’dan İtalya’ya ulaşmak için çıkan mülteciler olduğu tahmin ediliyor. Ölümlerin artmasının nedeni ise geçtiğimiz aydan itibaren İtalya’nın sınırlarını mültecileri taşıyan gemileri kapatması.