Öğrenciler: Polis bize elektrik vererek işkence yaptı!

İstanbul'da gözaltına alınan liseli öğrencilere, elektroşok cihazı ile işkence yapıldığı ortaya çıktı.

Sabaha karşı yüz ve vücutları mosmor olmuş bir biçimde Haydarpaşa Numune Hastanesi’nden serbest bırakılan gençler, gördükleri işkenceleri ANF’ye anlattı.

Liseli gençlik örgütleri, "Karneler sizin, gelecek bizim” sloganıyla Kadıköy’de eylem yapmak istedi. Eylemci öğrenciler, darp edilerek gözaltına alındı, sabaha karşı Haydarpaşa Numune Hastanesi’nden serbest bırakıldı. Öğrenciler, Kadıköy İskele Karakolu önünde saatlerce nöbet tutan aileleri, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Barış Yarkadaş, HDP milletvekilli adayları Ahmet Şık, Veli Saçılık, Ayşe Berktay ve demokratik kitle örgütleri tarafından karşılandı. “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları eşliğinde hastaneden çıkan gençlerin, kimisinin yüzü ve vücudu mosmordu, kimisinin kolu ve başı sargılıydı, kimisinin ise tişörtü yırtık ve kanlar içindeydi. Gördükleri zulme rağmen yüzleri gülen öğrenciler, maruz kaldıkları işkenceyi ANF'ye anlattı.

‘KURŞUN YİYEN BACAĞIMA ELEKTRİK VERDİLER!'

Polis darbından dudağı patlayan, başı yarılan ve tişörtü kanlar içinde kalan 20 yaşındaki Çağdaş Onur Ekinci, polislerin kendisine elektroşok cihazı ile işkence yaptığına dikkat çekti. Karne gününü protesto etmek için Kadıköy'de yürüyüş yapmak isterken gözaltına alındıklarını dile getiren Ekinci, darp ile başlayan saldırının çevik kuvvet otobüsünde sistematik işkenceye dönüştüğünü söyledi. Ekinci, "Araçta çevik kuvvet ve yunus polisler tarafından darp edildik. Bizi iki grup halinde ayırdılar ve coplamaya başladılar. Daha sonra demir kelepçeleri muşta haline getirerek kafama kafama vurdular ve elektroşok cihazlarla elektrik verdiler" dedi.

Kartal’da iki sene önce faşistler tarafından kurşunlanan sol bacağına elektrik verildiğini belirten Ekinci, işkenceye boğun eğmeyeceklerini, milyonlarca liselinin gelecek hayalini dilendirmeye devam edeceklerini kaydetti.

‘HEM ELİME, HEM BACAKLARIMA ELEKTRİK VERDİLER’

Elektroşok cihazı ile işkence gören bir diğer öğrenci de Ulaş Uslu’ydu. Polisin azgın bir şekilde kendilerine saldırdığını anlatan Uslu, “İki arkadaşımızın kafasını yerlere sürterek kanatırken, bize de ters kelepçe yapmak için elektroşok uyguladılar” diye konuştu. Hem eline hem de bacaklarına elektrik verdiklerini aktaran Uslu, "Bu işkencelerle gençlerin devrimci mücadelesini kırmayı amaçlıyorlarsa başarılı olamayacaklar. Onların ne baskıları, ne gözaltıları bizi yıldırmaya yetecek; özgür bir gelecek için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

‘DARP EDİLDİM, ÇIPLAK ARAMAYA MARUZ KALDIM’

Liseli öğrencilerden 19 yaşındaki Meltem Çuhadar, polisler tarafından hem darp edildi, hem de çıplak aramaya maruz bırakıldı. Karne gününü protesto etmek ve tiyatro gösterisi yapmak için Kadıköy Süreyya Operası önüne geldiklerinde polis engellemesiyle karşılaştıklarını belirten Çuhadar, darp edilerek gözaltına alındıklarını söyledi. Bu darp sırasında arkadaşlarının kafasının yarıldığını anlatan Çuhadar, “Yerlerde sürükleyerek kafamıza coplarla vurdular. Gözaltı aracına bindirirken bize yere vurdular, ters kelepçe yaptılar” dedi. Götürdükleri Kadıköy İskele Karakolu’nda çıplak aramaya maruz bırakıldığına da dikkat çeken Çuhadar, “Bize düşmanmış gibi davrandılar. Çok ağır hakaretler edip, aşağıladılar. Çok rencide oldum” ifadelerini kullandı.

‘POLİSLER ARKADAŞIMIZIN ÜSTÜNDE ZIPLADI!'

Lise öğrencisi 17 yaşındaki M.S., daha yürüyüşe geçmeden, slogan atarken polislerin saldırdığını belirterek, "Bizi darp ederek gözaltına aldılar. Araç içerisinde polisler bir arkadaşımızın başının üzerinde zıpladı. İki arkadaşımıza elektroşok cihazı ile elektrik verdiler; coplarla, demir kelepçelerle vurdular. Yunus polislerin ellerinde motor eldivenler vardı, bazı arkadaşlarımızı o eldivenlerle darp ettiler. Kafasından yaralananlar, çok kan kaybedenler oldu. Korkunçtu” dedi. İlk kez gözaltına alınan M.S., bugüne kadar hiç böyle bir şiddet görmediğini ifade etti.

'İNSANLIK DIŞIYDI'

Lise öğrencisi 17 yaşındaki R.K., elleri ters kelepçeli bir şekilde 2 saat boyunca hem fiziksel hem psikolojik işkence gördüklerini söyledi. Cop darbelerinden sol kolu mosmor olan R.K, “Tüm değerlerimize küfrettiler. Sürekli kafamıza tekme atıyorlardı, demir kelepçelerle vuruyorlardı. Birkaç arkadaşımızın kafası yarıldı, çok kan aktı. Ambulans çağrılmasını istedik, kabul etmediler. O kadar insanlık dışıydı ki diyecek söz bulamıyorum” diye konuştu.

‘BENİ KAMERASIZ BİR ODAYA ALIP SOYDULAR’

Fotoğraf çekmek üzere eyleme gelen Hakan Gültürk de polis tarafından darp edilenler arasındaydı. Darptan sağ gözü ve vücudu moraran, tişörtü yırtılan Gültürk, karakolda çıplak aramaya maruz kaldığını belirtti. Liseli bir arkadaşını görüntülerken gözaltına alındığını anlatan Gültürk, "Hiçbir şey sormadan beni darp ederek yere yatırıp arkadan kelepçelediler. Araca bindirip orada tekrar darp ettiler. Karakolda ise beni kameranın olmadığı bir odaya götürüp, soyup aradılar” dedi.

TEPKİ GÖSTERENE DE DARP VE GÖZALTI

Atakan Polat ise liseli gençlerin darp edilmesine tepki gösterdiği için gözaltına alındı. Yunus polisler tarafından darp edilerek alındığını belirten Polat, yaşananları şöyle anlattı: "Çevik kuvvet otobüsünde çok kötü saldırdılar. Ellerine aldıkları demir kelepçelerini muşta olarak kullanarak öğrencilere vuruyorlardı. İki gencin kafasını bu şekilde yardılar. Gözü patlayan, kan revan içinde kalanlar oldu. Yunus polislerin üzerinde elektroşok cihazları vardı, iki gence, otobüsün arka sıralarında elektrik verdiler.”

AİLELER: SİZ KİM OLUYORSUNUZ!

Karakolun önünde saatlerce bekledikten sonra hastane önünde akın eden aileler ise hem sevinçli hem de öfkeliydi. Yara bere içinde de olsa çocuklarına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan ailelerden, gözaltına alınan Ulaş Tekiner’in baba ve annesi, darptan topallayarak çıkan oğullarını gözyaşları içinde kucakladılar. Bugüne kadar oğluna tek bir tokat dahi atmadığını belirten Baba Kenan Tekiner, "Sen kim oluyorsun da çocuğumu dövüyorsun? Biraz vicdanı olan birisi zaten bırakın çocukları dövmeyi kimseyi bu şekilde darp edemez” diyerek tepki gösterdi. Tekiner, karne eylemi yapmak isteyen çocukların, bütün öğrencilerin hakkını savundukları için gözaltına alındıklarını vurgulayarak, "Onlar kimseyi öldürmediler, hırsızlık yapmadılar, uyuşturucu satmadılar; sadece haklarını aradılar” dedi.