İran ve Rojhilat’ta halk, ‘Ölsün diktatörlük’ sloganıyla alanlarda

Doğu Kürdistan ve İran’ın birçok kentinde sokağa çıkan on binlerce kişi İran’daki yolsuzlukları ve ekonomik krizi protesto etti.

“Ölsün diktatörlük” sloganı atılan eylemlerde İran’ın savaş politikaları protesto edildi. Protestoların olduğu kentler abluka altına alınırken, çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

İran’ın en büyük kentlerinden olan Meşheb’de yüzbinlerce kişi alanlara çıkarak rejim politikalarını protesto ederken, Neyşabûr, Kaşmer, Bocnûrd, Yez, Nuşehrê ve Kirmanşan’da da halk protesto için alanlardaydı.

İran ve Doğu Kürdistan’ın birçok kentinde halktan kesilen paraların rejim tarafından Ortadoğu’daki savaşa harcanmasını halk üç gündür protesto ediliyor.

İran’ın en büyük kentlerinden olan Meşheb’de yüzbinlerce kişi alanlara çıkarak rejim politikalarını protesto etti.

“Esad’ı bırak, bizim durumumuzu sor” yazılı pankart taşıyan kitle, İran rejiminin Esad’a destek vermesini kınıyor.

Rejim güçlerinin Meşheb’de halka saldırması ardından şiddetli çatışmalar yaşanırken, en az 52 kişinin de gözaltına alındığı belirtiliyor.

Yerel kaynaklardan aldığımız bilgilere ve sosyal medyadaki paylaşımlardan İran’ın Neyşabûr, Kaşmer, Bocnûrd, Yez ve Nuşehrê’de de protestolar yaşanıyor.

Halk sokaklarda barikat kurdu ve İran rejim güçlerinin biber gazı, plastik mermilerle halka saldırması ile birlikte çatışmalar yaşandı.

Onlarca kişi yaralanırken, çok sayıda kişinin de gözaltına alındığı öğrenildi.

Kirmanşan’da ise halk “Siyasi tutsaklara özgürlük” sloganları ile alanlardaydı. Saldırılara karşı birlik ve beraberlik çağrısı yapan halk, İran rejiminin politikalarını protesto etti.

İran rejim güçleri Kirmanşan’da da kitleye saldırdı. Rejim güçlerinin saldırısına halk da taş ve sopalarla karşılık verdi.

Eylemler kentin her sokağına yayılarak sürdü.