İran parlamentosu halk eylemlerini görüşmek için toplandı

İran parlamentosu, ülkedeki eylemleri görüşmek için istihbarat, ordu ve medya başkanının da katılımıyla kapalı oturumla toplandı

İran parlamentosu, 28 Aralık 2017 tarihinde ülkede başlayan ve hala devam eden protesto eylemlerini görüşmek için toplandı. Kapalı oturuma siyasilerin yanı sıra asker, istihbarat, iç güvenlik ve İran devlet televizyonu başkakanı da katıldı. 

İran ve Rojhilat'ta (Doğu Kürdistan) halkın yoksulluk ve rejimin baskıcı politikalarını protesto etmek için başlattığı ve ülke geneline yayılan eylemlerde resmi rakamlara göre en az 23 kişi katledilmiş, bin 800 kişi ise gözaltına alınmıştı. 

İran İstihbarat Bakanı Mahmud Alevî, İçişleri Bakanı Rehmani Fazli, Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şemhani ve İran Devlet Radyo ve Televizyonu Başkanı Ali Asgari'nin de katıldığı kapalı oturumda eylemlere katıldıkları gerekçesiyle tutuklananların durumunun görüşülmesi için özel bir komisyon kurulabileceği belirtiliyor. 

Geçtiğimiz günlerde konuşan Tahran Devrim Mahkemesi Başkanı Musa Gazanferi Ebadî, eylemlere 3'üncü günden sonra dahil olanların "Allah'a karşı savaşmak" suçundan yargılanacağını ve bunun cezasının ise idam olduğunu söylemişti.