İran Dışişleri Bakanı bölge turunda

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Irak’ın başkenti Bağdat’ı, ardından Hewlêr’i ziyaret etti. Ziyaretlerin bölgesel iş birliği amacı taşıdığı belirtilirken, İran Petrol Bakanı'ndan, "Hiçbir ülke iş birliğine yanaşmıyor" açıklaması geldi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, uzun bir aradan sonra önce Irak’ın başkenti Bağdat’ı, ardından da Hewlêr'i ziyaret etti. Zarif, ziyaretinde İran’a mesafeli olduğu belirtilen ve İran yanlısı Haşdi Şabi grupları ile ciddi sorunlar yaşayan yeni başbakan Mustafa Kazimi, İran Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve İran yanlısı Fetih Koalisyon ve Bedir Tugayları sorumlusu Hadi Amiri başta olmak üzere birçok kişi ile resmi görüşme gerçekleştirdi. Zarif’in adı geçen her üç Iraklı yetkili ile görüşmesinde İran bayrağının yer almaması dikkat çekti. Zarif, Bağdat ziyaretinin ardından Hewlêr’e geçti. Burada Zarif’i YNK’li ancak KDP’ye yakınlığı ile bilinen Bölgesel  Başkan Yardımcısı Cafer Şeyh Mustafa ve KDP Dışilişkiler Sorumlusu Sefin Dizai karşıladı. Zarif, Mesud Barzani, Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani ile görüşmeler yaptı. Zarif’in Bağdat’taki yöneticilerle yaptığı görüşmede İran bayrağı yer almazken, bölgesel yöneticilerle yaptığı görüşmede İran bayrakları bulundu.
Zarif’in Bağdat ve Başur’da gerçekleştirdiği ziyaretlere ilişkin basın ve kamuoyuna açıklamalar yapılsa da görüşmelerin içeriklerine ilişkin çok fazla bilgi verilmedi. Sadece ekonomik, ticari iş birliğinin geliştirilmesi konularının görüşüldüğü ve bu konuda anlaşmaların yapıldığı yönünde genel açıklamalarda bulunuldu.
Zarif’in ziyaretinin ardından önümüzdeki günlerde Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin İran’a bir heyetle ziyarette bulunacağı haberleri servis edilmeye başlandı. Bu türden haberlerin çıkmaya başlaması, Zarif’in Kazimi’yi davet ettiği, İran ile Kazimi arasında yaşanan sorunların giderilmesi için bu ziyaretin planlandığı yönünde değerlendirildi.

PETROL BAKANI: HİÇBİR ÜLKE İŞ BİRLİĞİNE YANAŞMIYOR

Zarif’in Irak ziyaretinden iki gün sonra İran Petrol Bakanı yaptığı bir açıklama ile hiçbir ülkenin kendileri ile anlaşmaya yanaşmadığını açıkladı. İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene’nin bu açıklaması, Cevad Zarif’in Irak’ı ziyaret  ederek Irak ile petrol ve ticaret anlaşması konusunda anlaşma sağlama ve İran ile iş birliğine yanaşma amacı taşıdığı şeklinde değerlendiriliyor.

ABD YAPTIRIMLARI VE SONUÇLARI

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan çekildiğini duyurmuş ve İran'ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini engelleyen yaptırım paketini 3 ay sonra resmen hayata geçirmişti.
ABD'nin İran'a yönelik ikinci yaptırım paketi, 180 günlük sürenin dolmasının ardından 5 Kasım 2018'de devreye girmişti.
Buna göre, İran Ulusal Petrol Şirketi, İran Petrol Ticaret Şirketi ve Ulusal Tanker Şirketine uluslararası kısıtlamalar getirilirken, ekonomisi büyük ölçüde petrole dayalı İran'dan petrol ve ürünlerinin satışına yaptırımlar uygulanmıştı.