İHD: Hasta tutsak Eşiyok'un durumu ağır!

İHD, hasta tutsak Abdülhakim Eşiyok’un durumunun ağırlaştığını, derhal bırakılması gerektiğini belirtti.

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenlediği F oturumlarının 405’incisini  gerçekleştirdi. Çukurluçeşme Sokağı'nda bulunan İHD binası önünde yapılan eyleme, Sinema Sanatçısı Nur Sürer'in yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

'HAPİSHANELERDEN TABUTLA ÇIKIYORLAR!'

Bu hafta açıklamayı okuyan insan hakları savunucusu Mehmet Acettin, Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından geç verilen "hapishanede kalamaz" raporlarının yetkililer tarafından dikkate alınmadığı için de hasta mahpusların hapishaneden ancak tabutla çıktığına işaret etti.

‘DEMİRTAŞ’IN YAŞAM HAKKI ELİNDEN ALINIYOR'

Rehin tutulduğu Edirne F Tipi Hapishanesi’nde kalp spazmı geçiren HDP'nin rehin tutulan önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın durumuna değinen Tacettin, tedavisi engellenen Demirtaş’ın yaşam hakkının elinden alındığı uyarısında bulundu.

'PSİKOLOJİK DEDİLER, BAŞINDA 9 MM’LİK ŞARAPNEL ÇIKTI!'

Acettin, hapishanelerde yaşam mücadelesi veren hasta tutsaklardan Abdülhakim Eşiyok’un da tedavi hakkının engellendiğini belirtti. 2001 yılında Erzurum DGM'si tarafından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen ve şu anda Osmaniye T Tipi Hapishanesi’nde tutulan Eşiyok’un sağlık durumun giderek ağırlaştığına dikkat çekti. Başında 9 mm’lik şarapnel bulunan Eşiyok’un, 2001 ve 2010 yılları arasında Erzurum Cezaevindeyken, sevk edildiği nöroloji bölümünde muayene edildiği farklı doktorlar tarafından ağrı kesici verilerek, yaşadığı ağrıların psikolojik olduğunun söylendiğini belirtti.
Acettin, 2010 yılında ise çekilen beyin tomografisini sonucunda gerçeğin ortaya çıktığını belirterek, "Tomografi sonucunda Eşiyok’un başında 9,5 mm’lik şarapnel parçası olduğu tespit edilir ve ameliyat olması gerektiği söylenir. Ancak Erzurum Atatürk Üniversitesi Hastanesi şarapnel parçasının beynin en ince kılcal damarlarına saplandığı söyleyerek, ameliyat edilmesi durumunda ya öleceğini ya da felç kalacağını belirterek ameliyatı yapmaz” dedi.

'EŞİYOK HEMEN BIRAKILMALI'

Eşiyok'un, 1994 yılında kafasına silahla aldığı darbe sonucu 9.5 mm'lik bir şarapnel parçasıyla yaşadığını aktaran Acettin, düzenli ve kapsamlı tedavisi yapılmadığı gibi ağrılarının sadece ağrı kesicilerle geçiştirmeye çalıştırıldığına dikkat çekti. Çok fazla miktarda ilaç kullanan Eşiyok’un böbreklerinin bitme noktasına geldiğini dile getiren Tacettin, ayrıca uykusuzluk, unutkanlık, halsizlik, dikkatsizlik, iştahsızlık ve aşırı baş ağrısı sorunları yaşadığını anlattı.
Acettin, Eşiyok'un, en son Gümüşhane E Tipi Hapishanesinde kalırken 10 Temmuz 2014'de çok şiddetli bir kriz geçirdiğini ve hastanenin acil servisine kaldırıldığını kaydetti.
Acettin, Eşiyok ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.