İHD'den tepki: AKP polis devleti yarattı, yürüyüş engellenemez

İHD, HDP'nin yürüyüşüne dönük engelleme ve saldırıya tepki göstererek, "polis devleti uygulaması" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, HDP’nin 15 Haziran'da Edirne ve Hakkari’den başlattığı Demokrasi Yürüyüşü'ne dönük saldırıya dair yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, “Siyasi iktidarı yürüten AKP ve MHP sözcülerinin yasaklama açıklamasından hemen sonra yürüyüş başlangıç noktaları ve güzergahlarındaki illerin Valilikleri yasaklama kararı almış, öyle ki, illere giriş çıkış yasağı getirerek 7145 sayılı kanunla OHAL’i kalıcılaştıran anayasaya aykırı yetkilerini kullanmışlardır. Buna rağmen HDP anayasal hakkını kullanmış ve yürüyüşleri 15 Haziran günü başlatmıştır. Yürüyüşler sırasında çok sayıda engelleme yapılmış ve bazı yerlerde partililer gözaltına alınmıştır" denildi.

'AKP KENDİNE DEMOKRAT!'

"Türkiye anayasasının 34'üncü Maddesinde silahsız ve saldırısız gösteri ve toplantı yapmak haktır" vurgusunda bulunulan açıklamada, şöyle devam edildi: "Bu konuda AİHM ve AYM’nin sayısız kere alınmış kararı bulunmaktadır. Anayasanın 67-68 ve 69'uncu maddelerinde siyasi faaliyette bulunma hakkı ve siyasi partilerin hakları düzenlenmiştir. AİHS’in 11'inci maddesinde ise bu konuda oldukça kapsamlı düzenleme bulunmaktadır. Dolayısıyla Türkiye’nin 3. Büyük partisinin toplantı ve gösteri hakkını kullanması ve siyasi faaliyette bulunmasının yasaklanmak istenmesi tipik Polis Devleti uygulamasıdır.
Türkiye’de HDP’nin en doğal hakkını kullanmak istemesini kınaması ve yasaklaması, demokrasi bilincinin oluşmadığını ve kendine demokrat otoriter bir siyasi anlayış ve iktidar olduğunu açıkça göstermektedir."
İHD, koronavirüsün bahane edilmesine de karşı çıkarak, "Cumhurbaşkanlığı her türlü tedbiri kaldırmış ve hızlı bir normalleşmeye geçmiştir" dedi, "Demokrasi mücadelesi meşrudur, engellenemez" mesajını verdi