İHD Bitlis Şubesi'nden Garzan Şehitliği raporu

İHD Bitlis Şubesi, 267 cenazenin çıkarıldığı Garzan Mezarlığı’nda inceleme yaptı. Dernek, "Mezarları iş makineleriyle yıkmışlar" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Bitlis Şubesi, Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyündeki Garzan Mezarlığı’nda ailelerden habersiz çıkartılarak İstanbul Adli Tip Kurumu’na gönderilen 267 cenazeye ilişkin rapor hazırladı.

'İŞ MAKİNELERİYLE YIKILMIŞ'

Garzan Mezarlığı’nda 24 Aralık 2017 tarihinde incelemelerde bulunulduğunun belirtildiği raporda, "Kamuoyuna yansıyan iddialar; mezarlığın yıkılması, cenazelerin ailelerden habersiz çıkarılıp İstanbul Adli Tıp Kurumu’na götürüldüğü idi. Bir ailenin Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuru ile olay basın yayın organlarında ve sosyal medyada da yer buldu. Derneğimize de konu ile ilgili bu durumun araştırılması talebini içeren yazılı bir başvuru oldu. Aldığımız karar gereği öncelikle olay yerinde inceleme ve araştırma yapmak üzere derneğimizin başkanı ve bir yönetim kurulu üyesi görevlendirildi" denildi.

Raporda, mezarlığın iş makineleriyle yıktırıldığı kaydedilirken, şunlar da belirtildi:

"Yapılan incelemede; Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü yakınlarında yer alan mezarlık alanının muhtemelen iş makineleri ile yıkıldığı, incelememizde mezarların içinin boş olduğu, beton ve moloz yığınının yoğun olarak görüldüğü, mezarlık alanında çok sayıda kırılmış, üzerlerinde çeşitli yazılar, semboller olan mermer parçaları ile sarı kırmızı ve yeşil renkli boyalı beton ve metal demir parçalarının varlığı tespit edilmiştir. Cenazelere ait herhangi bir kemik ya da başka bir materyale rastlanmamıştır. İnceleme esnasında kısa bir video ve fotoğraf çekimi gerçekleştirilmiştir."

Derneğe şu ana kadar 5 ailenin başvuru yaptığı, İHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği'nin (ÖHD) sürece müdahil olduğu ifade edildi.