İHD: Özbek ve Oyunlu'nun durumu kötü

İHD, rehin tutulan Barış Annesi Makbule Özbek ve Eylem Oyunlu’yu ziyaret etti. Dernek, iki ismin tutuklu olmalarının hayati risk oluşturduğuna dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi Hukuk Komisyonu, Barış Annesi Makbule Özbek ve 2 çocuğu ile birlikte tutuklu bulunan Eylem Oyunlu’yu, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde ziyaret etti.

Ziyaretin ardından yazılı açıklama yapan komisyon, kronik hastalıkları bulunan Özbek’in sağlık durumunun cezaevinde ağırlaştığını, Oyunlu’nun 1 aylık çocuğunun gözyaşı, damar tıkanıklığı, 2 yaşındaki çocuğunun ise kronik bronşit rahatsızlığının olduğunu vurguladı.

'KRONİK HASTALIKLARI AĞIRLAŞTI'

Açıklamada, "Barış Annesi Makbule Özbek'in 4 kişi ile birlikte karantina kısmında kaldığı öğrenilmiştir. Yaşadığı kronik sağlık sorunlarının cezaevinde ağırlaştığını ifade etmiştir. 7 Temmuz’da kaldığı kısımda rahatsızlanarak revire kaldırılmıştır. Revirde kontrolün ardından durumunun normale dönülmesi ile kendisine ilaç verilerek kaldığı kısma geri getirilmiştir. 72 yaşındaki Makbule Özbek'in yorgun ve halsiz olduğu gözlemlenmiştir" denildi.

'HASTA ÇOCUKLARI İLE KARANTİNADA'

Açıklamada şu bilgiler de verildi:

"Eylem Oyunlu’nun biri henüz 1 aylık diğeri 2 yaşında olan çocukları ile birlikte karantina kısmında kaldığı, 1 aylık bebeğinin gözyaşı damar tıkanıklığı rahatsızlığı olduğu, bu rahatsızlığın 6 aylık bir tedavi ile giderilebileceği cezaevi doktoru tarafından belirtilmiştir. 2 yaşındaki çocuğunun ise kronik bronşit rahatsızlığı olduğu ve cezaevi şartlarının bu hastalığı ilerlettiği tarafımıza iletilmiştir. Ayrıca Eylem Oyunlu lohusa döneminde bulunmasından kaynaklan ruhsal problemler yaşadığını belirtmiştir.”

Barış Annesi Özbek ile diğer hasta tutsakların cezaevinde olmasının hastalığın tedavisini ve takibini güçleştirdiğine işaret edilen açıklamada, “Yaşı ve mevcut durumları da göz önünde bulundurularak tutuklamanın da istisna olduğu gerçeğinden hareketle tahliye veya farklı adli kontrol tedbirlerine başvurulmalıdır. Bu nedenle bir kez daha hem Makbule Özbek hem de Eylem Oyunlu hakkında verilen tutuklama kararlarının, hastalık ve cezaevi ortamının sağlık ve yaşamı ile ilgili olarak yaratacağı riskleri, tehlikeleri dikkate alarak tahliye edilmelerini talep ediyoruz” diye kaydedildi.