GÖRÜNTÜLÜ

Îdir Newrozu: Tecrit varsa kardeşlik olmaz, tecrit kalkacak!

Hazırlıkları günler öncesinden başlayan Îdir’daki Newroz kutlamaları, kararlı bir coşkuyla gerçekleşti. DEM Partisi Milletvekili Pervin Buldan, tecride tepki göstererek, “Tecrit varsa kardeşlik olmaz. Tecrit kalkacak” dedi.

ÎDIR NEWROZU

Kılıç Meydanı olarak bilinen alanda toplanan binlerce kişi, yöresel kıyafetlerle donanmış, renkli bir görüntü oluşturdu. 

Polis kontrollerine rağmen alana girmeyi başaran katılımcılar, sarı-kırmız-yeşil renkli fular ve kıyafetlerle Newroz coşkusunu yaşadılar.

Îdir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Mehmet Nuri Güneş ve Necla Kum ile diğer belediye eşbaşkan adayları halkı selamladı. 

TJA’nın mesajının okunmasının ardından konuşan Necla Kum, Newroz’un önemine vurgu yaparak, halkı 31 Mart’taki yerel seçimlere katılmaya davet etti.

Mehmet Nuri Güneş, kalabalığın ve coşkunun 2009 yerel seçimlerinde olduğu gibi büyük olduğunu belirtti. 

Güneş, Îdir halkının bu coşkusuyla 31 Mart’ta sandık başına gideceğine inandığını ifade etti.

DEM Partisi Milletvekili Pervin Buldan, Newroz’un sadece bir bayram olmadığını, aynı zamanda bir isyan ve direniş olduğunu vurguladı. 

Pervin Buldan, Kürt halkının özgürlük mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğini dile getirerek, İmralı’daki tecrit politikalarına sert tepki gösterdi. 

Barışın önünü tıkayanlara seslenen Pervin Buldan, tecrit uygulayarak bir halkın geleceğini ipotek altına alamayacaklarını belirtti.

Pervin Buldan, “Sizler bu ülkede tecrit uygulayarak, bir halkın geleceğini ipotek alamazsınız. İmralı’da sadece Sayın Öcalan’a değil, bu halkın tümüne tecrit uyguluyorsunuz. Asla kabul edilir olmadığını bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Tecrit varsa kardeşlik olmaz. Tecrit kalkacak, özgürlük gelecek, barış gelecek ve bu ülkeye demokrasi gelecek” dedi. 

Pervin Buldan yerel seçimlere ilişkin ise şunları söyledi: “Iğdır’ı bir kez daha demokrasi kenti yapalım, barış kenti yapalım, kardeşlik kenti yapalım. Kürtler, Azeriler kardeşçe yaşıyor. Oynanan her bir oyunu teker teker bozmuş, bu seçimde de bozacak. Bir kez daha yana durmanın, omuz omuza yürümenin zamanıdır. Zaman birlik ve beraberlik zamandır. Talancı, inkârcı siyasete karşı bizler birlik ve beraberliğimizi göstermek zorundayız.”

Kutlamalar sırasında sık sık “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. Buldan’ın konuşmasının ardından, DEM Partisi Îdir Milletvekili Yılmaz Hun, Abdullah Öcalan’ın geçmiş yıllardaki Newroz değerlendirmelerini okudu. Ardından siyasetçilerle birlikte Newroz ateşi yakıldı ve coşkuyla şarkılar söylenip halaylar çekildi.

Kutlamaların sonunda, sahneye çıkan Bajar grubu ve Newroz Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçıları, katılımcılara unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu. Îdir’deki Newroz kutlamaları, barış, özgürlük ve kardeşlik mesajlarıyla son buldu.