8 gün boyunca işkence gören Matur'dan açıklama

Kaçırıldıktan sonra işkence gören ve ardından rehin alınan Gülten Matur, mücadele çağrısı yaptı.

Marmara Bölgesi Hapishane İzleme Heyeti, 2022 yılının Kasım ayında 8 gün boyunca gizli bir alanda işkence edildikten sonra tutuklanan ve 7 Şubat’ta tahliye edilen Gülten Matur, Beyoğlu’nda bulunan Özgürlük için Hukukçular Derneği’nde (ÖHD) basın açıklaması yaptı. Toplantıda ÖHD ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlar yer aldı.

'İŞKENCE İZLERİNİ TESPİT ETTİK'

HHB avukatlarından Seda Şaraldı, işkence yöntemlerinin hem halkın gözleri önünde hem de gizli işkence merkezlerinde yapıldığına dikkat çekerek, bu gizli işkence örneklerinden birinin de 20 Kasım’da kaçırılan ve 8 gün boyunca İstanbul’da askeri bir bölgede işkence gören Gülten Matur olduğunu belirtti. Matur’la hem gözaltında bulunduğu emniyette hem de tutuklandıktan sonra götürüldüğü Silivri Kapalı Cezaevi’nde görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktaran Şaraldı, “Bu görüşmelerde bedeninde bulunan morluklar, elektrik ve darp izlerini gözlemledik ve raporladık. Gülten Matur gözaltında iken hakkında yapılan haberlerde DHKPC örgütünün Türkiye sorumlusu olduğu iddia edilmişti. Ancak hakkında hazırlanan iddianamede böyle bir ispata yer verilmedi. İşkencenin gizlenmesi için tutuklanan Gülten Matur, 7 Şubat 2023 tarihinde görülen duruşmasında tahliye edildi” dedi.

 MATUR: 8 GÜN BOYUNCA İŞKENCE GÖRDÜM

İşkenceye uğrayan Matur da yaşadıklarını aktardı. İlk olarak kaçırılma olayını anlatan Matur, “Yolda yürüdüğüm sırada yanıma bir araç yaklaşarak beni aracın içerisine çekip ellerimi kelepçeleyip kafama çuval geçirdiler. Emniyete götüreceklerini söylediler ben de avukatıma haber verilmesini istedim ama vermediler. Oysa 8 gün boyunca işkence göreceğim yere götürdüler. Kıyafetlerimi çıkardılar daha sonra atlet giydirdiler ve hücreye attılar. Hücre odası süngerliydi, ses bağlantısı, havalandırması vardı. Kar maskeli insanlar gelip gidiyorlardı. Bir gün komutanların benimle konuşacaklarını söylediler ve götürdüler. Onlar '90’lı yılları anlattılar ve konuşmamı söylediler, ben konuşmadım. İkinci defa yine geldiler yine konuşmayacağını söyledim ve işkenceye başladılar. Elektro şok cihazıyla elektrik vermeye, yumruklamaya başladılar. Boxer ve pijamama soğutucu sprey sıktılar, buz döktüler. Daha sonra 2 defa daha işkence için götürdüler, 3 defa düz askıya aldılar, faşist şarkılar dinlettiler” şeklinde konuştu.

Günler sonra kendisiyle konuşulması için yanlarına birilerinin geldiğini dile getiren Matur, bu kişilerin kendisine “‘Bize güven, biz güçlüyüz, cezaevinde olan eşinle seni istediğin yere bırakırız, yurt dışına çıkartırız’ dediler. Benim de boşuna nefesinizi tüketmeyin demem üzerine onlar da ‘Sonuçlarına katlanırsın’ dediler” ifadelerini kullandı. Yine bu kişilerin yolda araç değiştirdiklerini aktaran Matur, yapılan işkencenin kayıt altına alındığını sözlerine ekledi.

Matur, "İşkence yapanların yargılanmasını istiyorum. Çünkü işkence herkes için tehdit. Bunlara karşı mücadele etmemiz gerekiyor" dedi.