‘6 gazetecinin gözaltında tutulması hukuksuzluk ve keyfiyettir’

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın Redhack tarafından kamuoyuna açıklanan maillerini haber yaptıkları için 24-25 Aralık günlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan gazeteciler hala gözaltında.

ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan, kapatılan DİHA'nın Haber Müdürü Ömer Çelik ile muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın, Diken'in eski editörü Tunca Öğreten ve Birgün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat 17 gündür İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde tutuluyor.

Ankara'da taziye için gittiği ailesinin evinden 25 Aralık'ta gözaltına alınan Okatan, OHAL hukuksuzluğuna karşı 16 gündür açlık grevinde.

Gazeteci Eray Sargın'ın avukatı Erman Öztürk, ANF'ye konuştu.

Gazeteciler hakkında gözaltı talimatını veren Başsavcı Vekili'nin bugün tatilden döneceği konusunda kendilerine bilgi verildiğini söyleyen Öztürk, "Bugüne kadar soruşturmanın içeriğine dair hiçbir bilgiye ulaşamadık. Bu hafta savcılık kalemi aracılığıyla dosyala ilişkin bilgi almaya çalışacağız. Çünkü Başsavcı Vekili, avukatlarla da görüşmüyor" dedi.

Dosyada "kısıtlama" kararı olduğunu belirten avukat Öztürk, "Müvekkillerimiz günlerdir gözaltında. Ancak ne onlara ne de bize soruşturmanın içeriğine dair tek bir bilgi verilmiş değil. Bize bilgi verilmiyor ancak Sabah gazetesi müvekkillerimiz ile ilgili haber yapıyor" diye konuştu.

6 gazetecinin 17 gündür gözaltında tutulmasının başlı başına bir hukuksuzluk ve işkence anlamına geldiğine dikkat çeken avukat Erman Öztürk, şunları söyledi: "Açıkçası bu soruşturmaya ilişkin hukuki bir yorumda bulunamıyoruz. Çünkü hukukla uzaktan yakından alakası yok. Müvekkillerimize de dosyaya dair tek bir şey söylenmiş değil. Keyfi bir şekilde gözaltında tutuyorlar."

‘GAZETECİLER ÜZERİNDEN HERKESE GÖZDAĞI VERMEK İSTİYORLAR’

Avukat Öztürk, gazetecilerin, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle gözaltında tutulduklarının altını çizdi, "Bu soruşturma bu siyasi sürecin sonucu yapılan bir soruşturma. Başkanlık referandumu öncesinde tüm topluma gözdağı vermek istiyorlar. 6 gazetecinin de gözaltına alınması, uzun süre gözaltında tutulmaları ve tutuklanma tehdidi altında bulunmaları da tüm topluma verilmek istenen bir mesajdır" diye konuştu.

Hukuksuzluk ve keyfiyete son verilmesini isteyen Öztürk, en kısa sürece gözaltındaki gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.