Kürt tiyatrocular Diyarbakırda 1. Kürt Tiyatrosu Konferansında bir araya geldi. Konferans 3 gün sürecek.
1.Kürt Tiyatrosu Konferansı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda başladı. Konferansa aralarında Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) Üyesi Eberhard Wagner, Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oðuz Arıcı, Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü öðretim görevlisi Süreyya Karacabey, drama yazarı Yeşim Özsoy Gülan, Diyarbakır Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Cegerxwîn Kültür Merkezi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve Aram Tigran Kent Konservatuarı'nda tiyatro çalışmalarını sürdüren çok sayıda tiyatrocu katıldı. Kürtçe oynanmış olan tiyatrolardan kısa kesitlerin yer aldıðı kısa filmin gösterimi ardından açılış konuşmasını yapan tiyatrocu Rugeş Kırıcı, konferansın tüm Kürt tiyatrocularının hasreti olduðunu kaydetti. Konferansın geç kalınmış bir konferans olduðunu kaydeden Kırıcı, daha ileriki süreçlerde gerçekleşecek olan ikinci konferansın daha da geniş katılımlı geçmesi dileðinde bulundu.
YASAKLI BÝR DÝLLE TÝYATRO YAPMAK HAYAL GÝBÝYDÝ
Yasaklı bir dil karşısında tiyatro yapmanın bir hayal olduðunu kaydeden Kırıcı, "Kürt halkının yaşadıðı her şey filmlerin, tiyatroların konularıydı. Ancak Kürtlerin bunların gözler önüne serilmesini saðlayacak ne bir tiyatro ne de bir film vardı. Sonraki süreçlerde gelişen mücadele öyle bir mücadeleydi ki her alanda bir uyanış başladı. Bir halkın özgürlük mücadelesiydi. Bu mücadeleyle birlikte hayal gibi görünen her şey gerçeðe dönüşmeye başladı. Tiyatro da bu hayallerden birisiydi. 1990'lı yıllarla birlikte Kürt Tiyatrosu bir uyanışa geçti" dedi.
Tiyatrocu Nursel Ýnceyi (Sarya) de anan Kırıcı, "Sarya oyunda bir karakteri canlandırıyordu. Bu karakter oyunun içerisinden çıkarak, Sarya'nın hayallerini yüklenerek yönünü daðlara çevirdi ve tarihin bir sayfasına not düştü. 1990'lı yıllardan önceki dönemlerde Kürt tiyatrosunun hiçbir olanaðı yoktu. Tiyatroda oynayacak oyuncu, yönetmen, sahne ya da salonlar yoktu. Ancak belli bir süre sonra öyle oyunlar sergilendi ki, artık Kürt tiyatrosu yavaş yavaş topraðın altından gün yüzüne çıkmaya başladı. Ve bugün ilk konferansı gerçekleştiriyoruz. Bu uzun yolculukta onlarca grup ve tiyatrocu yetişti" diye belirtti.
Açılış konuşmasının ardından birinci günün programı çerçevesinde Nazım Hikmet Çalışkan'ın moderatörlüðünü yaptıðı "Türk Tiyatrosu'na genel bakış" başlıklı panelde Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oðuz Arıcı, Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü öðretim görevlisi Süreyya Karacabey, uluslaşma yolunda Türk tiyatro deneyimi ve Türk Tiyatrosu'na genel bakış konuları tartışıldı.
Konferansın bugünkü programının devamında moderatörlüðünü Berfin Zenderlioðlu'nun yapacaðı ve yönetmen Yeşim Özsoy Gülan'ın konuşması olarak katılacaðı "Yurt dışı festivalleri ve kültürel kimlik" konulu panel düzenlenecek. Konferansın öðleden sonraki bölümünde de Uluslararası Tiyatro Enstitüsü üyesi Eberhard Wagner'in konuşmacı olarak katılacaðı "Theatre An Der Ruhr Deneyimi" konusunun konuşulacaðı panel gerçekleştirilecek. "Türkiye'de Kürt Tiyatrosu deneyimi" konulu panelin ardından Ferhat Keskin'in yönettiði "Daweta Xwînî" isimli tiyatronun sahnelenmesiyle ilk günkü program son bulacak.
3 gün boyunca devam edecek olan konferans, ikinci ve üçüncü gününde basına kapalı bir şekilde devam edecek.