Zika tarzı virüslerin Avrupa’da da yayılma riski var

2016’da Brezilya’da etkili olan Zika virüsünün ilk kez Avrupa’da görülmesi ardından ilerleyen yıllarda sivrisinekler vasıtasıyla çok sayıda virüsün bu kıtaya da ulaşması ihtimali bulunuyor.

Aedes aegypti adlı sivrisinek türü tarafından yayıldığı bilinen Zika virüsü, 2015-2016 yılları arasında sadece Brezilya’da 1 milyonun üzerinde kişiye bulaşmıştı. Virüs, özellikle gebe kadınlara bulaşması durumunda doğacak bebeklerde kafatası çevresinin normalinden daha küçük olmasına neden olan mikrosefaliye yol açmasıyla biliniyor.

İLK KEZ AMERİKA’YA GİTMEMİŞ ÜÇ AVRUPALIYA BULAŞTI

Zika virüsünün 2016 öncesi ve sonrasında Avrupa kıtasında görüldüğü bilinse de vakalar, daha çok Güney Amerika veya salgının görüldüğü başka kıtalara gitmiş olan bireylerle sınırlıydı. Ancak ağustos ayında ilk kez kıta dışına çıkmamış olan üç Fransız vatandaşının virüsü taşıdığı ortaya çıkmıştı.

Ülkenin Akdeniz ikliminin hâkim olduğu güneydeki illerinden Var’da görülen 3 vakada, virüse yakalanan kişiler tedavi edilerek iyileştirilmişti. Ancak virüsün henüz nasıl Avrupa’ya kadar ulaştığı anlaşılabilmiş değil. Var İli Sağlık Ajansı’nın verdiği bilgilere göre, virüsün nasıl bu bölgeye geldiğini ortaya çıkaracak testler için örneklerin sonuçları bekleniyor.

DİĞER AKDENİZ ÜLKELERİ ÜZERİNDEN GELMİŞ OLABİLİR

Şimdilik Avrupa kıtasında ciddi bir salgın tehlikesi bulunmasa da Zika virüsünün Fransa’ya başka Akdeniz ülkeleri üzerinden bulaşmış olma ihtimali üzerinde duruluyor. Kalkınma Araştırmaları Enstitüsü (IRD)’den Didier Fontenille’ye göre, Zika virüsü Fransa’ya yakın olan diğer Akdeniz ülkelerinde ortaya çıkmış olabilir. Fontenille, virüsün çıktığı çevre ülkelerden birinde tespit edilememiş olması nedeniyle kaynağının kesin olmadığına dikkat çekti.

Fontenille’ye göre, Fransa’da virüsün bulaştığı kişilerin söz konusu bu ülkeye seyahat etmiş veya bu ülkeden gelen kişilerle kontağa geçmiş olabilecekleri ihtimaline de yer veriyor.

AVRUPA KITASI SİVRİSİNEK KAYNAKLI HASTALIKLARA ALIŞMAK ZORUNDA

Uzmanlar, Zika’nın yanı sıra Avrupa’da daha önce görülmeyen başka virüs ve hastalıkların da önümüzdeki yıllarda daha sık ortaya çıkmasının ihtimal dahilinde olduğunu belirtiyor.

Aedes aegypti türünün yanı sıra Kaplan Sivrisineği (Aedes albopictus) Avrupa kıtasına son yıllarda yerleşen sivrisinek türleri arasında yer alıyorlar. Aedes aegypti daha çok her yıl 20 bin kişinin yaşamına yol açan dang humması adlı enfeksiyonu yaymasıyla bilinirken, chikungunya, sarı humma ve zika da bu sivrisinekler tarafından bulaştırılan diğer virüsler. Aedes albopictus de benzer şekilde dang humması, chikungunya ve zikanın yanı sıra çok sayıda tropikal bölge virüsünün sıcaklıkların giderek arttığı Kuzey Yarımküre ülkelerine taşınmasını beraberinde getirecek.