Yunanistan’a yönelik ‘kurtarma programı’ sonlanıyor

Euro Bölgesi, 2010 yılından bu yana Yunanistan’a kredi desteği de içeren kurtarma planının Haziran ayında sonlanacağını duyurdu.

Euro Bölgesi Maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup’un başkanı Mario Centeno, resmi olarak 20 Ağustos’ta sonlanacak Kurtarma Programı’nın Haziran ayında durdurulacağını belirtti.

Açıklamaya göre, Yunanistan’a bugüne kadar 260 milyar euroya ulaşan kredi desteği sunulurken, yeni krediler de planlandığı gibi olmayacak.

Ancak Eurogroup, Yunanistan’da birçok sektörde halka kemer sıkma politikalarının dayatıldığı ‘reformların’ devam etmesi gerektiğini savundu. Centeno, Haziran ayından sonra Yunanistan’ın henüz hayata geçirmediği önlemler üzerine karar alınacağını kaydetti.

Centeno, Yunanistan’ın borç geri ödemelerinin hafifletilmesine yönelik taleplerin de Haziran’dan sonra ele alınacağını söyledi.

Euro Bölgesi’nin ekonomik krizden en çok etkilenen ülkesi Yunanistan’a 2010 yılından bu yana Avrupa Merkez Bankası ve IMF gibi kurumlarca verilen krediler karşılığında sert kemer sıkma politikaları dayatılmıştı. Bu kapsamda emekli ve çalışan maaşları dondurulurken, yeni vergiler getirilmişti. Ayrıca kamudaki memur sayısı da azaltılmıştı.

Euro Bölgesi’nin ‘kurtarma programının’ sonlanmasıyla birlikte Yunanistan uluslararası finans kuruluşlarından kredi alabilecek.