Yeni Küba Anayasası’nda neler değişiyor?

Küba’da Ulusal Meclis’e sunulan yeni anayasa tasarısında Komünist Parti’nin “önder rolü” vurgulanmakla birlikte, “komünist toplum” inşa etme görevi olmayacak. Tasarıda, özel mülkiyet de tanınıyor.

Yeni Anayasa tasarısı, Cumartesi günü Ulusal Meclis’e sunuldu. Vekiller tasarıyı kabul ederse, bu kez referanduma sunulacak. Meclis Başkanı Esteban Lazo, “Bu, fikirlerimizi reddettiğimiz anlamına gelmiyor” dedi. “Sosyalist, egemen, bağımız, müreffeh ve kalıcı bir ülkeye inanıyoruz” diyen Lazo, adanın Sovyetler Birliği’nin yıkılışı ardından yeni bir döneme girdiğinin altını çizdi.

Anayasa tasarısı, “pazarın rolü ve aralarında özel mülkiyetin de olduğu yeni mülkiyet biçimlerini” tanıyor.

1976 anayasası sadece kamu, kooperatif, tarım, kişisel ve ortak şirket mallarını tanıyor.

BAŞKAN OLMAK İÇİN 60 YAŞIN ALTINDA OLMAK GEREKİYOR

Tasarıda, Fidel ve Raul Castro kardeşlerin 60 yıllık mutlak hâkimiyetinden sonra kuvvetler ayrılığına daha fazla yer veriliyor. Devlet başkanının yanında artık hükümet başkanı da olacak. Tasarı Başbakanlık biriminin kurulmasını öngörüyor. Devlet Başkanı, bunda böyle devlet konseyi ve bakanlar kuruluna başkanlık etmeyecek. Devlet Başkanlığı görevi 5 yıl olacak ve ancak iki kez seçilebilecek. Devlet başkanının seçilebilmesi için 60 yaşın altında olması gerekiyor.

Bunun sembolik ifadesi ise, Nisan ayında Raul Castro’nun yerinde geçen Miguel Diaz-Canel oldu. Canel, 57 yaşında ve 1959’daki Küba devriminden sonra doğup da başkan olan ilk kişi oldu. Raul Castro ise 87 yaşında. 2021 yılına kadar Küba Komünist Partisi’nin başında kalmaya devam etmesi bekleniyor. Castro ayrıca anayasayı reformdan geçirmekle görevli komisyonu yürütüyor.

K0MÜNİST TOPLUM

Yeni anayasa Komünist Parti'nin önderliğini garanti altına alınırken, bundan böyle "komünist toplum" yaratmak yerine sosyalizmin oturtulmasına çalışılacağı belirtiliyor.

EVLİLİĞE YENİ TANIM

Mecliste tartışılan konulardan biri de evlilikle ilgili. Yeni proje, evliliği bir kadın ve bir erkeğin birliği yerine, iki bireyin birlikteliği olarak tanımlıyor. Bu da eşcinsel evliliğin önünü açıyor.