Yemen’deki çatışmalarda yüzlerce ölü

Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu son üç gündeki hava saldırılarında en az 218 Husi savaşçısının öldürüldüğünü iddia etti.

Arap Koalisyonu’nun Suudi haber ajansı SPA’da yer alan açıklamasında Marib’in 50 kilometre güneyindeki El Cewla ile 30 kilometre kuzey batısındaki El Kasara’da düzenlenen hava saldırılarında “24 askeri aracın imha edildiği” ve “218’i aşkın teröristin öldürüldüğü” belirtildi.

Bu bilançoyu başka kaynaklarca doğrulamak mümkün görünmüyor. Husiler kendi kayıplarını nadiren açıklıyor.

2014’te ise başkent Sana’nın Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

İnsan hakları örgütlerine göre bu savaşta onbinlerce kişi öldü. BM, milyonlarca kişinin göçe maruz kaldığını ve ülke nüfusunun açlığın eşiğinde olduğunu belirterek, Yemen’i dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı ülke olarak ilan etmişti

19 Ekim’de bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef’e göre Yemen’de iç savaşın başından bu yana 10 bin çocuk öldürüldü ya da yaralandı. Yemen’de her beş çocuktan dördünün insani yardıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu da 11 milyon çocuk anlamına geliyor.